Конституционно или противоконституционно бе действието на Мария Габриел от днес,

...
Конституционно или противоконституционно бе действието на Мария Габриел от днес,
Коментари Харесай

Наличие на съгласие. Какво е казал КС за папката с министрите

Конституционно или противоконституционно бе действието на Мария Габриел от през днешния ден, която върна на президента изпълнен мандат с имена на министри на " Продължаваме промяната-Демократична България ", които обаче не желаят да участват в досието?

Този въпрос ще занимава конституционалистите тези дни, като от ПП-ДБ към този момент оповестиха, че направеното от Габриел и ГЕРБ опонира на главния закон и приканиха Румен Радев да отдръпна бързо издадения си декрет, с който на процедура още на следващия ден по този начин препоръчаният състав може да бъде подложен на гласоподаване в Народното събрание. 

Министърът на правораздаването Атанас Славов сподели довечера пред публицисти написано от него заявление, с което показва, че не желае да бъде включен в кабинета " Габриел ". По-точно - да бъде изключен от него. Славов, който е конституционалист, се базира на  

Производството по делото е формирано въз основа на искане, направено от 51 народни представители от 36-ото Народно събрание, за предоставяне на наложително пояснение на наредбите от Конституцията, които уреждат материята по сформиране на ново държавно управление. От него излиза наяве, че би трябвало да има " съществуване на единодушие " за структурата и състава на Министерскиясъвет.

Ето какво написа в решението:

" Предвиденото в посочените конституционни разпореждания обвързване на този, комуто е предоставен проучвателният мандат, да предложи състав на Министерския съвет с изключение на безусловно би трябвало да се схваща и в смисъл, че към този миг се разчита на парламентарна поддръжка за несъмнено държавно управление, в това число и по състав.

Така би трябвало да се схваща единодушието за формиране на държавно управление, за което става дума в алинея 5 на член 99.

Когато процедурата по образуването на държавно управление е във етапа на осъществяване на предоставен изследователски мандат, сполучливо привършване на проучвателния мандат по смисъла на член 99, алинея 4 значи, че претендентът за министър-председател е предложил пред президента конструкция и състав на Министерския съвет. Ако това изискване е изпълнено и претендентът дава отговор на останалите конституционни условия за избираемост, президентът издава декрет, с който предлага на Народното събрание избирането му за министър-председател. На този стадий фактът на предлагане на конструкция и състав на държавното управление значи съществуването на " единодушие " за неговото формиране. "

Конституционен съд обаче показва, че президентът няма надзор над препоръчаните конструкция и състав и врщането на цялостна директория се смята за сполучливо пприключил мандат. Тоест, излиза, че Радев е извършил официално задължението си да прати указа. Така излиза, че ГЕРБ и Габриел са нарушили главния закон.

" В този смисъл показаните пред президента конструкция и състав на Министерския съвет не подлежат на надзор от него. Следователно самото показване е задоволително, с цел да се установи, че мандатът е завършил сполучливо, и е съображение да се предложи на Народното събрание да избере този претендент ".

Но въпреки всичко:

" Не е изключено обаче във времето от отправянето на предлагането до Народното събрание до провеждането на избора да се наложат промени в показания на президента състав на държавното управление. Независимо дали са провокирани от на практика или политически съображения, възможно е такива промени да бъдат направени и те не съставляват нарушаване на открития в Конституцията ред за сформиране на държавно управление. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР