Конституционният съд ще заседава днес по искането на Министерски съвет

...
Конституционният съд ще заседава днес по искането на Министерски съвет
Коментари Харесай

Конституционният съд заседава днес по искането на Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев

Конституционният съд ще заседава през днешния ден по настояването на Министерски съвет за предоставяне на наложително пояснение на член 130в, т. 3 от Конституцията на Република България. Според въпросния текст министърът на правораздаването може да прави оферти за назначение, повишение, намаление, пренасяне и освобождение от служба на съдии, прокурори и следователи.

Министерският съвет търси отговор на въпроса в пълномощията на министъра на правораздаването ли е опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор.

Делото е за разискване по допустимост, а докладчик е арбитър Филип Димитров.

Днешното съвещание е в подтекста на предлагането на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов основният прокурор Иван Гешев да бъде отхвърлен от служба. След 7-часова полемика по въпроса, Пленумът на Висш съдебен съвет реши, че няма съображение да открие процедура за предварителното освобождение на Гешев. Искането на Стоилов беше несъмнено като неприемливо и оставено без разглеждане всъщност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР