Конституционният съд ще проведе заседание на 8 февруари, на което

...
Конституционният съд ще проведе заседание на 8 февруари, на което
Коментари Харесай

КС ще се произнесе дали министърът на правосъдието може да иска отстраняване главния прокурор


Конституционният съд ще организира съвещание на 8 февруари, на което би трябвало да излезе с решение по проблема дали министърът на правораздаването има пълномощие да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор при " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт ".

Това оказва се от известие, оповестено на формалния уебсайт на Конституционния съд.

Делото е формирано по искане на служебния министър-председател Стефан Янев от 5 август. Докладчик по него е арбитър Филип Димитров.

На 22 юли 2021 година Пленумът на Висш съдебен съвет остави без разглеждане, като неприемливо, импортираното предложение от министъра на правораздаването проф. Янаки Стоилов за започване на процедура за освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Решението беше взето с 12 гласа " за " към 8 " срещу ".

До предлагането от министъра се стигна, откакто на 16 юли служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков изпрати сигнал с подробна информация до министър Стоилов, в който се показва, че " Иван Гешев е направил дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт и компрометират достойнството на специалността " прокурор ". Министър Рашков упреква още основния прокурор в " оповестяване на данни от досъдебни производства ", добити посредством СРС, при два случая от 2020 година

В изявление на 16 януари т.г. министърът на правораздаването Надежда Йорданова разяснява, че във ведомството се работи по сигнали, в които има задоволително причини да се желае отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. По думите й би трябвало да има ясна и транспарантна процедура, която да откри има ли учредения за премахване на основния прокурор.

В мнение по формираното в Конституционния съд дело основният прокурор показва, че в пълномощията на министъра на правораздаването " не се включва опция да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховен касационен съд, на ръководителя на Върховен административен съд и на основния прокурор ".

Според него само Висшият правосъден съвет може да установи " основанието за предварително освобождение на тримата висши ръководители в правосъдната система и да направи предложение за тяхното освобождение до президента ".

От Министерството на правораздаването в свое мнение показват, че министърът на правораздаването " има опция да сезира пленума на Висш съдебен съвет с предложение за предварително освобождение " на тримата. Позицията е споделена и от Върховния касационен съд, както и от президента Румен Радев.

Съсловните организации на магистратите са разграничени по въпроса, по който се желае пояснение от Конституционния съд. Съюзът на юристите в България и Съюзът на съдиите поддържа тезата, че министърът на правораздаването е в правото си да прави предложение за предварително освобождение на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, и основния прокурор. От своя страна Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите са на противоположното мнение.

В своето правно мнение по тематиката проф. Васил Мръчков декларира, че споделя мнението, че министърът на правораздаването има опция да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР