Конституционният съд на Германия постанови, че законодателната власт трябва да

...
Конституционният съд на Германия постанови, че законодателната власт трябва да
Коментари Харесай

На кого ще бъде отказвана лекарска помощ при триаж?

Конституционният съд на Германия постанови, че законодателната власт би трябвало да сътвори правно обвързващи критерии, съгласно които при обстановка на триаж, провокирана от пандемия, хората с увреждания и съпътстващи болести да бъдат предпазени.

Триажът е развой на приоритизиране на пациенти или на база на сериозността на болестта им, или съгласно шанса им за оцеляване. Той се постанова при положение на препълване на болничните кревати, когато на някои пациенти би трябвало да бъде отказана здравна грижа. Конституционният съд разисква тематиката от средата на 2020 година. Тя още веднъж стана настояща, откакто Германия се изправи пред четвърта вълна от Коронавирус инфекции, провокирана от мощно заразния нов вид Омикрон.

До момента рекомендациите се издаваха от съсловните организации

Решението на съда бе в отговор на тъжба на девет души с увреждания и съпътстващи болести, които се притесняват, че ще им бъде отказана лекарска помощ, в случай че се съблюдават сегашните рекомендации. Те приканиха страната да дефинира какви ще са критерии, с цел да стане ясно кои пациенти ще продължат да получават животоспасяващо лекуване, в случай че отделенията бъдат претъпкани и медиците бъдат изправени пред тежкия избор да откажат грижи на някои от болните.

Преди " клиничните и етични рекомендации " за триаж бяха изготвяни от Германското съдружие на лекарите от незабавната и интензивна медицина (DIVI), дружно с други съсловни организации. Жалбоподателите считат, че тези рекомендации могат да ги слагат в неподходящо състояние, защото общото здравословно положение и съпътстващите болести на пациентите са включени като критерии за асортимент.

Само депутати са упълномощени да издадат такива рекомендации

В отговор от DIVI обявиха, че на никого няма да бъде отказано лекуване въз основа на неговата възраст, предходни болести или увреждане. Те подчертаха, че критериите ще влязат в действие единствено когато такива фактори понижават вероятността да оцелееш при заразяване с COVID-19. Но организацията също прикани страната да вземе решение, с цел да даде на медицинския личен състав правна сигурност.

Защитници на правата на пациентите поддържаха настояването страната да сътвори съответните насоки за използване на триаж. " Федералните депутати са единствените, които са демократично упълномощени да вземат такова решение ", съобщи ръководителят на Германската фондация за отбрана на пациентите Ойген Бриш. Той сподели пред осведомителната организация ДПА, че въпросът се концентрира основно върху това при кого ще бъде прекратено подаването на О2. " И това е нещо, което би трябвало да реши Бундестагът, а не икономистите ", сподели Бриш.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР