Конституционният съд (КС) отклони единодушно исканията на бившия главен прокурор

...
Конституционният съд (КС) отклони единодушно исканията на бившия главен прокурор
Коментари Харесай

Атаката на Гешев срещу изтеклия мандат на ВСС пропадна в съда

Конституционният съд (КС) отклони единомислещо настояванията на някогашния основен прокурор Иван Гешев и на съдии от Върховния административен съд (ВАС) за пояснение на Конституцията за изтеклия мандат на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Мандатът на кадровиците изтече през октомври предходната година, само че те продължиха работата си поради друго решение на Конституционен съд, обвързвано с Инспектората към Висш съдебен съвет и с удължаването на мандата му, в случай че не са определени нови инспектори.

Малко откакто беше поискано предварителното му освобождение от длъжността основен прокурор, Иван Гешев се обърна към Конституционен съд с искане за пояснение на Конституцията и три въпроса за мандата на Висш съдебен съвет.

Той попита може ли съвет с изминал мандат да взема решения за административните ръководители в системата, в това число и за " тримата огромни ", може ли изобщо съветът да упражнява функционалностите си след приключване на мандата и възможно ли е да има нов орган единствено с определените от правосъдната квота и тримата огромни.

Днес единомислещо конституционните съдии гласоподаваха, че няма да се произнасят по двете претенции за пояснение. Предстои да излязат и претекстовете за решението им.

Докладчик по делото е Атанас Семов.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР