Конституционния съд излезе с решение, с което обяви указа на

...
Конституционния съд излезе с решение, с което обяви указа на
Коментари Харесай

Георги Марков пред ПИК: Ноември на Радев ще е същият като онзи на Андрей Луканов - хора умираха по опашките, сега от задушаване в реанимациите

Конституционния съд излезе с решение, с което разгласи указа на Румен Радев, в частта му с назначението като министър на стопанската система в първия му длъжностен кабинет на Румен Петков, за незабележим.

Вече все по-ясно се чуват и апелите за импийчмънт и отдръпването на Румен Радев от президентските избори, тъй като той е нарушил Конституцията.

Паралелно с това, икономисти и представители на бизнеса предизвестяват, че ни чака извънредно тежка зима под юмрука на жителя на " Дондуков " 2. Нещо повече - наред с всеобщите банкрути, че чака обстановката да стигне до такава степен, че хората да не могат да платят сметките си за ток. Ситуацията с ковид също е сериозна. Мнозина съпоставят зимата на Радев със зимата на Жан Виденов.
свързани новини133607на 28.10.202171823на 22.10.2021
По тези и други настоящи тематики, организация ПИК потърси за коментар един от най-хубавите анализатори и познавачи на европейската политика, Георги Марков. С някогашния парламентарен арбитър беседва Ивайло Атанасов:

- Г-н Марков, през вчерашния ден вие казахте доста положителни думи за решенията на Конституционен съд. Нарекахте ги златна страница в историята на конституционното правораздаване. Между другото, вие още през месец август пред ПИК заявихте, че Кирил Петков изобщо не е бил министър. Защо е толкоз значимо вчерашното решение на Конституционен съд?

- На пръв взор, от правна позиция, въпросът беше доста обикновен. Решението на Конституционен съд беше извънредно значимо, с цел да покаже, че никой не може да бъде над главния закон на България, в това число и президентът Радев, в това число и посоченият от Джо Байдън в неговото изказване във връзка семейството ни на Триморието, нов избавител на България.
свързани новини101477на 20.10.2021
Нещо повече - за първи път в историята на конституционното правораздаване, човек - Кирил Петков, си разреши да дава рекомендации на Конституционен съд, че Конституцията не е за мъртвите, а за живите, че би трябвало да се пояснява креативен, предвид на новите генерации... То си беше чиста подигравка.

Като сложим и обстоятелството, че България е тотално разнебитена от до дупка, които предвиждах, минаха два Народното събрание, изкарали едвам по няколко дни и се вкарахме към този момент седми месец в президентско ръководство, беше значимо да има една институция, която да покаже, в ч сюблимен миг, може да постави върховенството на главния закон преди всичко. От тази позиция приветствам сътрудниците, които предния ден взеха едно неповторимо решение, по отношение на така наречен трети пол, което е продължение на решението им за Истанбулската коненция. По този метод България даде отговор на европарламента, че се базира на своята конституционна еднаквост - член 4 от Лисабонския контракт. Така мама ще е жена, баща - мъж, няма да има гей бракове и гей осиновявания в България.

- Президентът Радев, а и самият Петков, юристи също настояват, че условието за двойно поданство за министри, депутати, президенти, е анахронизъм. Така ли е в действителност?

- Всичко е въпрос на позиция. За тези, които са пострадали от акта, а това са президентът Радев и Кирил Петков, може и да наподобява анахронизъм. Но забавен е въпросът, че в случай че господин Радев мисли, че този текст е остарял, за какво цели пет години, не направи искане до Народно събрание за смяна на главния ни закон и това условие да отпадне? Това е негово конституционно пълномощие, което той не реши да вкара в деяние.

Аз не съм сигурен, че болшинството от българските жители смятат сходен текст за анахронизъм. Едва ли някой български жител ще желае министърът на вътрешните работи да има и турско поданството, министърът на защитата - и съветско, министърът на правораздаването - американско и така нататък

Темата с двойното поданство е деликатна. Има страни, които пък освен не позволяват министрите и депутатите да с двойно поданство, а на процедура, изобщо не позволяват двойното поданство. Такава страна е Словакия. Та Братислава е единствено на 60 км. от Виена!

Не е правилно изказванието, че българската страна по този метод нарушава политическите права на милионите българи зад граница, както споделя Инициативният комитет на Румен Радев. България е толерантна към своите жители в чужбина. Затова и лятото се стигна до парадокса да се припка с урни по плажовете, та да могат хората да гласоподават. Такова знамение в другите страни няма.

Всеки български жител, който има и непознато такова, и реши, да стане министър би трябвало да бъде по този начин добър и да се освободи от непознатото. Не е обикновено в една суверенна страна, която и да била тя, министър, който е и непознат жител, да взе участие в съвещание в КСНС и изобщо да реализира вътрешната или външна политика на суверенна България.

Г-н Радев август доста добре знаеше, че е нарушил Конституцията, само че хвърли една защитна тирада по отношение на господин Петков, в която назова офанзивите против Петков, офанзиви на корупционери. Аз не мисля, че тези 60 депутата от ГЕРБ, които желаеха анулация на указа, са корумпирани. Радев още тогава трябваше да изиска оставката на Петков или направи да си го уволни.

Радев би трябвало добре да познава проблематиката към поданствата, тъй като въпросът можеше да бъде и извърнат. Г-н Петков можеше по негови си аргументи да изиска освобождението не от канадско, а от българско поданство. Е, по какъв начин тогава щеше да стане това освобождение? С една нотариално заверена декларация или трябваше да се чака няколко месеца декрет на президента Радев?

- Вие през вчерашния ден в нашата медия говорихте още веднъж за импийчмънт на Румен Радев. Има ли смисъл от това нещо предвид на идните избори?

- Каквото и да стане на - дали Радев ще загуби или завоюва, той ще продължава да бъде президент на България до 21 януари, когато изтича мандатът му. Аз смятам, че още при конституирането на Народното събрание десетина дни след изборите, би трябвало да бъде вкарано в Народното събрание от ГЕРБ, а може би и от други депутати - 60 на брой, обвиняване към господин Радев по тази причина, че е нарушил Конституцията, което следва черно на бяло от решението на Конституционен съд и да се изиска предварителното му премахване.

Това е политически въпрос. Трябва да има спор и гласоподаване. Ако 2/3 от депутатите го гласоподават, делото ще бъде изпратено в Конституционен съд, който в експлицитна конституционна наредба би трябвало да го прегледа в едномесечен период.

- Днес на страниците на ПИК публикувахме едно изказване (в материала " Радев ке падне - б.ред.), че влизаме в Радева зима и тя ще е същата като Виденовата зима. Вие сте живата история на прехода. Как ще коментирате това съпоставяне?

- Аз мисля, че ноември, който ни следва, ще бъде Радевия и той ще наподобява доста на Лукановия ноември. Тогава хора умираха по опашките, нямаше бензин за колите за спешна помощ. Сега умират задушавайки се в реанимациите.

Тогава нямаше бензин за колите за спешна помощ. Сега бензин има, само че няма кревати по лечебните заведения и хората умират на техните прагове. Тогава имаше режим на тока. Сега режим няма, само че хората няма да могат да си го платят. Тогава нямаше обезболяващи медикаменти. Сега не доближават респираторите. Тогава нямаше артикули. Сега артикули има, само че е въпрос на време някой да извика " За Бога, братя, не можем да купуваме! ".

Аналогиите са доста. месец 1990 година ние свалихме с общонационална синдикална и политическа стачка Андрей Луканов. Сега, още веднъж ноември, само че 2021 година, би трябвало да накажем Радев с бюлетината и да не го избираме!

- Дали обърнахте внимание, тъй като вие следите доста изкъсо европейската политика, изказването на Радев от през вчерашния ден, че към този момент е значимо правата на българското малцинство в Македония и би трябвало да загърбим историята?

- Аз не съм историк. Вече няколко пъти споделих пред теб Иво, че има мощен поход на Сорос и на новата американска администрация, в Европа.

Започваме с невижданото решение на Люксембургския съд да глобява Полша с по 1 млн. евро дневно по тази причина, че Европейска комисия не харесва структурата на правосъдната власт в страната, минаваме през офанзивата против Андрей Бабиш за офшорка отпреди 20 година, проведена от Международния профсъюз на публицистите, който е под егидата на " Отворено общество ", минем и през светкавичната офанзива, която, най-малко към този момент, в профил от политиката Себастиан Курц, през опитите да бъде свален Виктор Орбан, та стигнем чак до Турция, където 10 страни се хвърлиха в отбрана на един господин - Кавала, който е шефът на " Отворено общество " в Турция до 2018 година

Вече съм споделил пред ПИК, че България ще бъде подложена на огромен напън от новата американска администрация. Навремето, в случай че си припомням добре думите на помощник-държавния секретар на Съединени американски щати за Балканите Виктория Нюланд, тя беше споделила " Майната му на Европейски Съюз! ". Представи си какво би споделила за България...

Трябва да напомним, че мозъчният концерн на Сорос в Европа - Гералд Кнаус, който напълно неотдавна сподели, че България не може да си мисли, че с нейните исторически предубеждения за последните 100-150 години и трактовки на историята, някой ще ги изтърпи и, че ние до 3 години би трябвало да клекнем за Македония. Горе-долу това го сподели и Мадлин Олбрайт " Стига с тази история "...

Натискът върху България ще е огромен, с цел да свалим гащи. Аз мисля, че българският парламент, още с конституирането си, още повече, че до 22 януари не може да бъде разхлабен, даже и да не сформира държавно управление, да излезе с обществена декларация за Македония. В нея черно на бяло би трябвало да се напише следното:

- България направи най-вече за Македония от целия свят. На 15 януари 1992 година ние първи ги признахме и то без да се изчака 15 минути на летището в София да кацне ръководителят на Народното събрание Стефан Савов и 20 минути да кацне външният министър Стоян Ганев от Берлин, който придружавах, където той беше на посещаване при Геншер;

- България призна Македония все пак, че господин Геншер категорично помоли Стоян Ганев и той се обади от Магдебург по телефона на Филип Димитров, да се чака общоевропейско решение;

- България има голям принос Македония да бъде приета от Русия. Исторически факт е, че Борис Елцин беше на посетители на доктор Желю Желев, и когато Желев му споделя, че го моли да направи нещо большое, той пита какво ще е това большое? Сигурно пари или първични материали? А Желев му споделя, че го моли той, Борис Елцин, да разпореди незабавно признаването на Македония. И това се случи.

Самият Елцин, това държа да го кажа, беше доста признателен на доктор Желев, че по време на пуча против него 1991 година, той беше единственият държавен глава, който му се обади по телефона да го поддържа. Любопитно е да кажа, че съм го питал Желю по какъв начин и от кое място откри телефонният номер на Борис Елцин, както и по какъв начин се е свързал с него в такава сюблимна обстановка, той ми отговори, че Венцел Райчев, бащата на социолога Андрей Райчев, се оказал непосредствен с защитата на Елцин и по този начин го е свързал.

В тази парламентарна декларация би трябвало ясно да се каже още и, че точно България, в лицето на премиера Бойко Борисов, като председателстващ Съвета на Европейски Съюз, вкара тематиката за Западните Балкани в дневния ред и 34 държавни глави на и Балканите, се събраха в София. Нека единствено да си напомним думите на Ангела Меркел: " Браво Борисов! Вие би трябвало да станете модератор за Балканите ". Ами да си напомним и думите на гръцкия министър председател тогава Алексис Ципрас: " Бойко, ти може да председателстваш и Организация на обединените нации ".

Че точно България и Борисов помогнаха на Македония да влезе в НАТО! Това е реалност, който не трябва да се не помни. Оттук нататък топката е в ръцете на управниците в Македония.

В Македония минаха общински избори. Те бяха извоювани от ВМРО-ДПМНЕ с 50 000 гласа повече. От дебата към кметския стол в Скопие сред Вътрешна македонска революционна организация и социалистите се вижда, че те не са на един ум и нападат кандидатката за кмет, задето имала и българско поданство. Въобще Македония би трябвало да извърви своя път по въпроса.

- Вие казахте за този поход на Сорос и решението да се накаже Полша. От ваш пост във Facebook разбрахме, че в Будапеща на посещаване беше Марин Льо Пен. Състоя се и огромен поход в поддръжка на Виктор Орбан, който организация ПИК предаваше онлайн. Какви ще са последствията от цялата история по отношение на Полша?

- Аз мисля, че чашата преля. Брюкселските бюрократи не си дават сметка, че Полша е страната, която по времето на комунизма, сътвори 10-милионния антикомунистически профсъюз " Солидарност ". Впрочем, те не си дават и сметка, че Унгария е страната, скоро се навършиха 65 година, която първа въстана в света против руския комунизъм и се би с 5000 руски танка и беше предадена от Запада.

Мисля, че Полша и Унгария ще обмислят тактика и ще дадат заслужен отговор на това дебелоочие по тази причина, че структурата на полската правосъдна система, не уйдисва на визиите на неолибералите в Брюксел. А по Лисабонския контракт страните са свободни да дефинират каквато си желаят конструкция на своята правосъдна система. В България прокуратурата е в правосъдната власт, в Германия към изпълнителната и така нататък

Може би отговорът им ще бъде несъгласие до дупка - Полша и Унгария ще блокират активността на Европейския съвет. Наистина към този момент можем да кажем, че Брюксел е новата Москва. На срещата, която беше сред Орбан и Льо Пен се приказва, че старите политически интернационали, като ПЕС, ЕНП, либералите, са демоде и ще се образува алианс от патриотични и десни обединения в Европа, които ще желаят на националните страни. Идеята за Европейски съединени щати просто няма да се състои.

Самият Орбан съобщи, че неговата партия ФИДЕС е ерген, защото се е развела и е напуснала ЕНП и ще търси все по-голямо доближаване с обединения като тази на Льо Пен във Франция, на Салвини и Мелони в Италия, на Абаскал в Испания, на Партиите на свободата в Австрия и Нидерландия, несъмнено " Право и правдивост “ в Полша, шведските демократи и така нататък Ако се съберат депутатите им в европарламента, то те ще са доста компактно и до ЕНП, и до ПЕС.

В Европа неолибералният модел е в предсмъртна мъка. Много наподобява на края на комунизма през 1989 година Само още бюрократите в Брюксел не са го разбрали.

- Да приключим по този начин изявлението. Вие казахте, че Андрей Луканов беше свален. Тогава се сътвори държавното управление на Димитър Попов. Сега какво държавно управление би могло да се сътвори след тези предварителни избори?

- Политическата и институционална рецесия е реалност. Мисля, че животът ще наложи нов кабинет " Димитър Попов ". Кой ще е новият Попов, остава да забележим.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР