Конституционните промени, които разрешават на Владимир Путин да се кандидатира

...
Конституционните промени, които разрешават на Владимир Путин да се кандидатира
Коментари Харесай

Руският парламент даде благословия Путин да остане президент до 2036 г.

Конституционните промени, които позволяват на Владимир Путин да се кандидатира още веднъж за президент през 2024 година, бяха гласувани в сряда от долната камара на Народното събрание. Това отваря пътя на Путин да остане на власт до 2036 година

67-годишният Путин, който от две десетилетия е отпред на съветската политика или като президент или като министър председател, преди ден направи трагично изказване пред депутатите, потвърждавайки, че ограничаването на мандатите е по-маловажно във времена на рецесия.

Съгласно настоящата конституция Путин няма право да се кандидатира още веднъж, откакто през 2024 година завърши актуалният му четвърти президентски мандат. Поправката, която той поддържа, на практика ще стартира да брои мандатите му от нула, откакто конституционните промени влязат в действие, съобщи Ройтерс.

От общо 450 депутати в Държавната дума (долната камара на парламента), 383 поддържаха тази и всички останали промени в конституцията, препоръчани от Путин. Нямаше нито един глас " срещу ", единствено 43 " въздържал се ", а 34 -ма депутати отсъстваха. Това беше третото последно четене на законопроекта.

Одобрението от страна на горната камара на Народното събрание е въпрос на условност, а по-късно думата ще има Конституционният съд на Русия, който, по думите на Путин, би трябвало да каже дали " сходна корекция няма да опонира на правилата на конституцията ". Очакванията са Конституционен съд да даде благословията си, а след това и народът по време на " общоруското гласоподаване " – самобитен референдум, плануван през април за измененията в конституцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР