Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Северна Корея, след

...
Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Северна Корея, след
Коментари Харесай

Първа визита от 24 г. насам: Ким Чен Ун посрещна Путин с прегръдка на летището в Пхенян

Президентът на Русия Владимир Путин дойде в Северна Корея, откакто съобщи, че двете страни желаят да открият тясно съдействие, с цел да се оправят с американските наказания на фона на ожесточаващите се борби с Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес.

Путин бе посрещнат на рампата на ИЛ-96 на летището в Пхенян от севернокорейския водач Ким Чен-ун. Двамата се прегърнаха при срещата, означи ТАСС.

Путин и Ким Чен Ун минаха по голям червен килим, оградени от почетен часовой, представляващ сухопътните, военноморските и военновъздушните сили на Северна Корея. Червеният кордон бе декориран и със саксии с голям брой червени рози.

Комуникацията сред държавните глави стартира безусловно незабавно след срещата: съвсем стигнали до кортежа, водачите стопираха и разговаряха оживено между тях няколко минути.

След това Путин предложения Ким Чен-ун в своята президентска лимузина " Аурус ". 

Възникна лека пречка, когато и двамата водачи по едно и също време дадоха преимущество един към различен за качване в колата първи. Накрая съветският президент влезе в лимузината откъм гърба отдясно, а водачът на КНДР отляво и кортежът на държавните глави напусна летището.

Путин, който е на първото си посещаване в Северна Корея от 24 години, сподели в мнения, оповестени от съветските държавни медии часове преди идването му, че прави оценка твърдата поддържа на Севера за неговите военни дейности в Украйна.

По думите му двете страни продължат " уверено да се опълчват " на упоритостите на Запада " да попречва установяването на многополюсен международен ред, основаващ се на правдивост, взаимно почитание на суверенитета и взаимно ценене на ползите ".

В столицата на Северна Корея Пхенян улиците бяха украсени с портрети на Путин и съветски флагове. На знаме на една от постройките пишеше: " Топло посрещаме президента на Руската федерация ".

Работната стратегия на приятелското държавно посещаване ще стартира сутринта на 19 юни, след приключването му Путин ще замине и за Виетнам на държавно посещаване.

Посещението на Путин идва на фона на растящите опасения по отношение на съглашение за продан на оръжия, при което Пхенян дава на Москва извънредно нужни муниции за войната на Русия в Украйна в подмяна за икономическа помощ и трансфер на технологии, които ще засилят опасността от страна на нуклеарните оръжия и ракетната стратегия на Ким.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън съобщи на взаимна пресконфепенция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че задачата на визитата на Путин в Северна Корея е развиването на двустранното военно-техническото съдействие.

Йенс Столтенберг съобщи на собствен ред, че в отговор на развиването на връзките на Русия със Северна Корея, Китай и Иран, НАТО ще укрепи връзките си с Япония, Южна Корея и Австралия.

" Това, което става в Европа, е значимо за Азия, а това, което става в Азия, е значимо за Европа. Не можем повече да разделяме сигурността на районни театри. Всичко е взаимосвързано и ние би трябвало да действаме дружно ", акцентира Столтенберг.

Инфо: dir.bg

Тагове: Владимир Путин Ким Чен Ун Русия Северна Корея посещение Руска Федерация
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР