Константин МишевБях решил вчера да напиша кратка статия за Христовото

...
Константин МишевБях решил вчера да напиша кратка статия за Христовото
Коментари Харесай

Разпятието в творчеството на модернистите и големият Руо - носел Христос в сърцето си

Константин Мишев

Бях решил през вчерашния ден да напиша къса публикация за Христовото Разпятие в модерната живопис. Но от доста години по този начин съм замаян от картините на френския експресионист Жорж Руо, отдадени на тази трагична, само че свята тематика, че творбите на другите велики художници на 20-ти век ми се костват незадоволително откровени. Възможно е това да е някакво мое самовнушение.

Мога ли да кажа сериозна дума към концепциите, композицията и техниката в двете големи картини на официално религиозния Салвадор Дали " РАЗПЯТИЕ ИЛИ ХИПЕРКУБИЧНО ТЯЛО " или другата - летящият дружно с кръста и с шеметна скорост към небето Христос? И безбожникът Пикасо има превъзходни платна на Разпятието. Изразните средства в едно от тях художникът по-късно ще употребява в " Герника ". Да не приказваме за евреина Шагал и неговото " Нощно разпятие ", което очевидно е повлияно от Руо.
Но при Руо има нещо по-силно. От картините му те хипнотизира

вярата на създателя в Бога

Той рисува не просто разпнатото тяло. Той рисува личната си тъга от мъчението на кръста и личния си екстаз, че Христос не е починал на вятъра.

Знаете ли по кое време е роден Жорж Руо? Един ден преди края на Парижката комуна. На 27 май 1871 година. А знаете ли къде? В едно влажно парижко мазе. Бедно семейство. По улиците барикади. Навън стрелят комунисти и анархисти. Къде другаде, с изключение на в мазето?

Исус Христос е роден в пещера. Жорж Руо в мазе. Дали има някаква връзка? Нямам отговор. Но роденият в мазе Руо се счита от критиците за най-пламенния набожен художник на 20-ти век. И тук не става дума за поръчкови църковни произведения. Картините на Руо даже не са били харесвани и още не се харесват изключително доста на догматиците. Става дума за съвременен художник, който стартира като фовист, а след това и до края на живота си остава експресионист. Разликата сред него и множеството от останалите авангардни за времето си създатели е, че Руо е носел Христос в сърцето си.

Б.Р. В изложба: първите три разпятия са на Жорж Руо, следват творбите на Дали, Пикасо и Шагал
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР