Консорциум PlovdivWineUni“ направи историческа стъпка към разширяване, като присъедини два

...
Консорциум PlovdivWineUni“ направи историческа стъпка към разширяване, като присъедини два
Коментари Харесай

София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество в консорциум „PlovdivWineUni“

Консорциум „ PlovdivWineUni “ направи историческа стъпка към разширение, като причисли два нови стратегически колегата - София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България. Досегашните участници - Университетът по хранителни технологии, Медицинският и Аграрният университети, подписаха меморандум за съдействие с авторитетните бизнес организации в зала „ Хоризонт “ в УХТ.

Това е показателен миг, защото с разширението на „ PlovdivWineUni “ към бизнеса се подсигуряват оптимално положителни условия за осъществяване на образованието по интернационалната магистърска стратегия на OIV „ Технология на виното и напитките на винена основа “, съобщи ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. А в осъществяване на поетите интернационалните задължения консорциумът ще организира редица изследвания, ще търси и възвръща автохтонни сортове и други, защото гроздето е стратегически артикул в обезпечаване калорийния баланс на бъдещето. Предстои основаването в УХТ и на изнесен център на OIV на Балканите, който ще подкрепи разширението на организация на изток, уточни ректорът.
-->
„ Консорциумът е неповторим за България, тъй като сплотява науката, образованието, научно-изследователската активност с приложно значение, развойната и индустриалната част, а днешното разширение е събитие за страната “, посочи почетният професор на УХТ и президент на Европейската лига за икономическо съдействие Бранимир Ботев. Ролята на лигата е да улесни контактите с институциите в Брюксел.

Ректорът на Медицинския университет проф. доктор Мариана Мурджева съобщи, че нейният екип ще изследва удобните и отрицателни резултати на виното върху човешкия организъм.

Аграрните науки постоянно са били свързани с питателните, а ние притежаваме сбирка от над 400 сорта грозде и лична винарска маза, в която могат да се вършат редица проучвания, съобщи ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.

Според зам.-председателя на УС на София Тех Парк Натанаил Стефанов техните лаборатории са отворени за прилагане от консорциума, а тяхна задача е да подкрепят научната активност по пътя към комерсиализацията.

 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР