Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и техните коалиционни партньори

...
Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и техните коалиционни партньори
Коментари Харесай

С победата си в регионалните избори големите германски партии си осигуриха глътка въздух

Консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел и техните съдружни сътрудници социалдемократи с известно облекчение обърнаха взор към новите компликации, очертаващи се през идващите месеци, откакто в неделя устояха на крайнодесен таран на изборите в два източни района.

Консервативните християндемократи на Меркел и ГСДП удържаха и останаха най-големите партии надлежно в Саксония и Бранденбург, само че пострадаха от прехвърлянето на поддръжка към крайнодясната " Алтернатива за Германия " /АзГ/, която се класира втора и в двете провинции.

АзГ се възползва от гнева на гласоподавателите по отношение на бежанците и плануваното затваряне на въгледобивни мини в някогашния комунистически изток, представяйки се като правоприемник на стачкуващите, довели преди три десетилетия до рухването на Берлинската стена.

" И ХДС, и ГСДП претърпяха обилни загуби в двете провинции, само че в края на краищата се отърваха с насинено око ", сподели Кевин Кьорнер, старши икономист в Дойче банк рисърч (Deutsche Bank Research). " За огромната коалиция в Берлин резултатът от изборите в двете провинции евентуално значи глътка въздух ".

Временните неуспехи за ХДС и ГСДП не бяха толкоз огромни, каквито бяха опасенията, и те възприеха облекчението като знак да показват осезаеми резултати преди есенния обзор на положението на националната коалиция в средата на мандата и конгреса на ГСДП през декември.

И в Бранденбург, и в Саксония гласуването беше толкоз фрагментирано, че тристранни обединения наподобяват единственият път към болшинство - увещание към ХДС и ГСДП, че колкото и да е непосилен съюзът им на национално ниво, нови избори единствено биха усложнили нещата. И двете партии са твърдо решени да удвоят напъните си и да реализират резултати.

" От станалото през вчерашния ден /в неделя - бел. ред./ научихме, че не е задоволително да се оплакваме от изборните резултати на АзГ - би трябвало да сме на терен, би трябвало да покажем резултати ", сподели пред публицисти Мануела Швезиг, една от краткотрайните водачи на ГСДП.

" Сега това е работата на огромната коалиция в Берлин ".

Размирици в ГСДП

Непосредственият приоритет на държавното управление е да контракти през септември упорит пакет за климата - основна политика, като се има поради известността на " зелените ", втори след консерваторите в национални социологически анкети - и за пътища за поддръжка на стопанската система, която е на ръба на криза.

Ръководителите от партиите в ръководещата коалиция се срещнаха в Берлин в понеделник вечерта, с цел да набележат непосредствените задания. След есента ориста на националната коалиция ще зависи от това кого ГСДП ще избере за нов водач, а след това и от резултата от нейната партийна конференция през декември.

След пагубно показване на изборите за Европейски парламент през май, партията изпадна в ужас и доста редови членове желаят тя да напусне съюза, който поддържаше Меркел през 10 от 14-е й години на власт, и да се върне в съпротива.

Това най-вероятно ще даде знак за края на ерата на Меркел - тя към този момент се отхвърли от водачеството на нейната партия ХДС и уточни, че няма да се бори за нов мандат като канцлер - и за евентуално непреодолим избор на водещ претендент.

Лидерът на младежкото крило на ГСДП Кевин Кюнерт, който през 2017 година агитираше против влизане в огромната коалиция, сподели, че социалдемократите " от време на време се вършим на по-малки, в сравнение с сме ", управлявайки в обединението.

" Натискът да напуснем държавното управление ще продължи да нараства, евентуално достигайки решителен стадий на партийния конгрес през декември ", сподели Йозеф Йофе, основен редактор и издател на седмичника " Цайт ". " Ако стане по този начин, очаквайте завършек на държавното управление на Меркел и предварителни избори ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР