Консервативният бивш министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис е на път

...
Консервативният бивш министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис е на път
Коментари Харесай

Екзитпол: Нова Демокрация на Мицотакис печели вота с огромна преднина

Консервативният някогашен министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис е на път да завоюва втори мандат на изборите, демонстрират екзитполовете, оповестиха гръцките медии.


Проучванията демонстрират, че към 19.30 българско време Мицотакис и „ Нова Демокрация - НД “ печелят до 44% от гласовете, а левият му противник Алексис Ципрас и СИРИЗА падат до по-малко от 20%, което е по-тежко проваляне от това, което претърпя на вота предишния месец. Това значи, че НД ще разполага с към 158 депутата в новия парламент, а втората политическа мощ с към 45.

След оповестяването на резултатите от екзитполовете представители на НД обявиха: " Очакваме да получим формалните резултати. Изглежда, че НД си подсигурява надеждна автономия. Това ни кара да се усещаме още по-отговорни да отговорим на упованията на жителите, които демонстрираха доверието си към „ Нова народна власт “ и Кириакос Мицотакис. Следващите няколко дни не са дни на празнуване, а дни на работа. Няма заем на време, няма дни за губене. "

Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис организира телефонен диалог с ръководителя на " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис. Както загатва господин Христодулидис в обявата си в Twitter, двамата мъже скоро ще проведат среща.

" Свързах се с гръцкия министър-председател, моя другар Мицотакис, и го поздравих за огромната му победа. Ще се срещнем през идващите няколко дни в Брюксел, а скоро той ще посети Кипър ", означи господин Христодулидис в Туитър.

Бившият народен представител от СИРИЗА Ефи Ахциоглу разяснява, че водачеството на партията не е под въпрос.

" Резултатът от екзитпола е негативен ", въпреки всичко означи Ахциоглу.

Нейният съпартиец Стефану Цакалотос бе безапелационен в думите си: „ ясна победа за НД, огромно проваляне за СИРИЗА “.

" Начинът, по който НД управляваше другите въпроси, сътвори дневен ред ", акцентира той, намеквайки, че това е довело до възхода на извънредно десните партии.

Левият политик назова това " доста огромно проваляне за СИРИЗА " и акцентира нуждата от размисъл. " Ние имаме задължението и отговорността да представляваме хората, които гласоподаваха за нас ", добави той.

Запитан дали ще има промени в СИРИЗА, Цакатолос отговори: „ Сигурен съм, че Алексис желае да премисли обстановката, в този момент не е моментът, ние сме демократична партия ".

Говорители на третата по мощ партия ПАСОК обявиха, че " в случай че резултатът от екзитпола се отрази и в формалния резултат от урните, това удостоверява, че гласуването за ПАСОК-Движение за смяна както на изборите през май, по този начин и през днешния ден, напълно не е било инцидентен избор ".

" Този избор демонстрира, че ПАСОК се завръща и усъвършенства връзките на доверие с прогресивните жители. Следващият огромен залог е ПАСОК да се трансформира в надеждна прогресивна съпротива ", се добавя в изказването.


Политическата мощ означи, че " при засиленото наличие на толкоз доста извънредно десни групи, ролята на ПАСОК като демократична опора е още по-голяма ". /БГНЕС

Ето ги и предварителните резултати на партиите, които влизат в Народното събрание:

Нова народна власт (НД)- 40%-44%, или (около 158 депутата)

СИРИЗА - сред 16,1% и 19,1% - (45)

ПАСОК - 10%-13% (29)

Комунистическата партия на Гърция - 7,2% - 9,2% (21)

„ Спартанци “ 4% - 6% (13)

„ Победа “ – (9)

" Гръцкото Решение " - 2,3% - 4,3% (9)

" Курс за Свобода " - 2% - 4% (8)

МеРА25 - 2% - 4% (8) /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР