Конкуренцията за саниране на блокове е голяма и средствата няма

...
Конкуренцията за саниране на блокове е голяма и средствата няма
Коментари Харесай

Министър Цеков с лоша новина за мнозина: Блокове се състезават за саниране, пари за всички няма

Конкуренцията за саниране на блокове е огромна и средствата няма да стигнат за всички кандидатстващи. Това сподели в ефира на Нова министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.
Той разяснява програмата за енергийна успеваемост на българските домове: „ Подадени са 3068 заявки за саниране на блокове, утвърдени са 756. Ясно е, че финансирането по Плана за възобновяване и резистентност няма да стигне за всички и в този ред на мисли блоковете са конкуренция един на различен ”, уточни министърът. Цеков изясни, че на всяка една постройка се прави енергийно проучване от сертифицирани специалисти. Въз основа на него се издава енергиен документ. Максималният брой точки, който здание може да получи, е 140. Предвид се взимат разнообразни индикатори – какво е потреблението на сила все още, какво би било, в случай че постройката бъде санирана, какви са нездравословните излъчвания, които се отделят и прочие
„ Може би жителите не са били осведомени за равнищата на конкуренция и по тази причина са разочаровани ”, означи районният министър. По думите му претендентите за кметове в разнообразни общини обилно са обещавали средства за саниране на блокове.
Автомагистрала „ Тракия ” ще се разшири с по едно платно в посока, разгласи министърът. Това ще се случи в трасето сред София и Пловдив. Цеков добави, че ръководеното от него ведомство е подготвило социална поръчка за абстрактен план. Предстои той да бъде пуснат през февруари. Реалното строителство обаче се чака да стартира след най-малко три години, акцентира районният министър. Андрей Цеков разяснява и пътищата в страната. По думите му не се възнамерява повишаване на винетките и на тол таксите у нас.
В края на 2024 година пък се чака автомагистрала „ Европа ” да бъде приключена и да имаме бърза връзка с Калотина, похвали се районният министър. „ Убеден съм, че ще успеем да приключим и сектор 1 от автомагистрала „ Хемус ” и значително да бъдат завършени работите и по сектор 3 ”, сподели още той. Очаква се до края на годината общо 40 или 50 км. от автомагистралата да бъдат подготвени.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР