Конкуренцията е градивна, а българските мобилни оператори - "Теленор България",

...
Конкуренцията е градивна, а българските мобилни оператори - "Теленор България",
Коментари Харесай

Технологиите променят мобилните оператори

Конкуренцията е градивна, а българските мобилни оператори - "Теленор България ", "Виваком " и "А1 България ", го потвърждават непрекъснато - с новите услуги и артикули, които получават клиентите им. Пазарът у нас е динамичен, а всеки от играчите държи очите си отворени за всички благоприятни условия - за нови партньорства, за промени в технологиите, както и за всички стремежи на клиентите. И тримата телекомуникационни оператори оповестиха проекти, а и финансовите им благоприятни условия им разрешават, да създадат още вложения както за нови услуги, по този начин и за повече лично наличие - спорт, музика, телевизия... През последните години телеком операторите работят за предлагането на умни решения, които да дават отговор на потребностите и на бизнесклиентите им, и на българските общини. Всяка от тези компании желае да е готова и за бъдещето - настъпването на 5G ерата в връзките, а и да бъде софтуерният водач на телеком пазара у нас.

"Виваком " е водач по доходи

"Виваком " резервира лидерска позиция на българския телеком пазар, като регистрира най-големи доходи - от 697.4 млн. лева за интервала януари - септември. В съпоставяне със същия интервал на предходната година, нарастването е с над 5 на 100. Стабилен е и растежът и на облагата - 263.5 млн. лева, което е с близо 7% повече на годишна база. Телекомът има една трета пазарен дял в приходите от мобилни услуги, а общият брой на клиентите му е 3.075 милиона.

Абонатите, които употребяват закрепен бърз интернет, възложен им от компанията, са достигнали половин милион, което е растеж от 7.7% на годишна база. А 56% от тях употребяват услугата посредством оптичната мрежа на телекома. Тя към този момент покривала близо 1 млн. души и 168 000 семейства в страната. При интерактивната телевизионна услуга през интернет телекомът има 14.5% растеж на потребителите поради възходящото търсене на услуга с голям брой благоприятни условия за персонализация, богато наличие и HD канали. Плановете на компанията са да предлага високоскоростен интернет и интерактивна телевизия даже в дребни обитаеми места посредством оптична мрежа и специфична технология. Към края на септември с помощта на нея е имало покритие на над 200 000 семейства в общо 91 обитаеми места.

От "Виваком " показват, че не престават да влагат в My Vivacom - мобилно приложение, с което всеки клиент може да ръководи услугите, които употребява. В портфлиото от услуги се предложили и новаторски решения в региона на така наречен "интернет на нещата ", които към този момент са обединени в напълно нова платформа - VIVA SMART. Чрез нея се предложили услуги в три посоки: интелигентен град, центрове за данни и мъдро обучение.

Иновативните решения на Vivacom в региона на интернет на нещата към този момент са обединени в единна и напълно нова платформа - VIVA SMART, оповестиха от телекома. Чрез нея компанията предлага умни услуги в три посоки, в които има опит: интелигентен град, дейта хъб и мъдро обучение. Фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за интернет на нещата у нас и да предлагаме повече новаторски и съвременни услуги. Това ни стимулира да обособим VIVA SMART като обособена платформа със стратегическо значение за компанията ни, отбелязва Атанас Добрев - основен изпълнителен шеф на Vivacom.

По-висок оборот и облага за "Теленор "

През третото тримесечие на годината "Теленор България ", която към този момент е благосъстоятелност на холандската компания PPF Group N.V., следена от чешкия милиардер Петр Келнер, резервира наклонността за растеж на оборота и облагата преди налози, лихви и амортизации (EBITDA), която се следи от началото на 2018-а.

Общите доходи за интервала доближиха 187 млн. лева - най-много поради растежа в междинния доход на консуматор (ARPU), който е 15.30 лева за времето сред юли и септември. В допълнение, паричните приходи от продажби на устройства също способстваха за нарастването на оборота заради фокуса на потребителите върху смарт-устройства от висок клас. Повечето доходи, както и продължаващите старания на компанията за възстановяване на успеваемостта доведоха до нарастване на EBITDA за тримесечието до 76 млн. лв..

Общият брой на клиентите на "Теленор " бе положително повлиян през летния сезон, като към края на тримесечието доближи 3.163 млн., от които 23% са потребителите на предплатените услуги на оператора.

Новият притежател на активите на "Telenor България " има съглашение да резервира името, което наследи от норвежците, и да го употребява в идващите 33 месеца. Това пък разрешава да не се бърза с ребрандирането и разноските по тази процедура да се разсрочат в този интервал. PPF Group е притежател на активите на норвежката група Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия против 2.8 милиарда евро. От началото на септември компанията в България към този момент има нов основен изпълнителен шеф - Джейсън Кинг. "Залагаме на дълготрайни вложения и тази в България е такава ", разгласи мениджърът.

Всъщност такива бяха проектите и на Telenor Group, когато купи Globul през 2013 година, само че пет години по-късно норвежците напуснаха пазара на Балканите.

От "Теленор България " оповестиха, че ще продължат с подобренията в мрежата. Инвестициите в 5G мрежа стоят на хоризонта, само че към момента не са главен приоритет за компанията. Възможностите на 4G мрежата към момента не са изцяло усвоени, изясни Джейсън Кинг. Фокусът на телекома в близко бъдеще ще е по-скоро върху повишение на пазарния дял по доходи. Друга тенденция в активността, към която мениджърите на компанията насочват напъните, е основаването на партньорства на българския пазар, най-много в областта на наличието и такива с компании за закрепени услуги. Възможно е на един идващ стадий и предлагането на финансови услуги от "Теленор България ", изключително в случай че се очертае евентуално потребителско търсене. В средата на ноември телекомът пусна личен онлайн магазин - "Купи онлайн ", който дава опция на клиентите да възобновяват своите контракти, както и да пазарят устройства и аксесоари от компанията.

Растежът при А1 се забавя

"А1 България " продължава наклонността за растеж на главните си финансови индикатори и през третото тримесечие, само че покачването забавя темпа си. Приходите на компанията са се повишили с 5.7% - до 220.031 млн. лв..

Ребрандирането внесе положителен подтик в продажбите на услугите на компанията. Отделно телекомът показа и редица новаторски артикули за българския пазар, като: приложението за стрийминг на музика A1 Xplore Music, цифровия портфейл A1 Wallet и А1 кредитна карта, преследвайки задачата да се диверсифицират приходите на компанията. Собствените ТВ спортни канали на А1 MAX Sport прибавиха някои значими шампионати в портфолиото си като УЕФА Шампионска лига и испанската La Liga, които към този момент имат положително въздействие върху броя клиенти на закрепени услуги и междинния доход от закрепена линия.

Поради тези аргументи, както и заради увеличаващия се брой на бизнес клиентите в мобилния сегмент паричните приходи от мобилни услуги на А1 означават растеж от 0.5% до 137.69 млн. лв.. Приходите от закрепени услуги също се усилват до 51.243 млн. лева за интервала поради сполучливото предложение на корпоративни ICT и cloud основани решения и нарасналото търсене на спомагателни услуги от сегашни клиенти. Приходите от продажба на устройства се усилват с към една трета до 28.164 млн. лева най-много поради постоянен растеж на търсенето на все по-модерни смарт устройства.

Средният доход от клиент за А1 нараства с 2.6% до 11.34 лева, а общият брой клиенти на контракт за мобилни услуги се усилва и към този момент са над 3.5 милиона. Това компенсира в огромна степен спада в клиентите на предплатени услуги от 10.2% до 513 хиляди, което пък е разследване от ограничаването на оптималния брой предплатени номера, които може да употребява един клиент. Това е повода общият брой на клиенти на мобилни услуги да понижава, само че към момента те са над 4 милиона.

Въпреки мощно конкурентния пазар пораства и броят на клиентите на закрепени услуги през третата четвърт - до над 1 млн., като позитивният тренд при ТВ и интернет услугите компенсира спада от намаляващата известност на закрепените телефонни услуги, което е всеобща наклонност у нас.

Увеличението на оперативната облага (EBITDA) на А1 по отношение на третата четвърт на предходната година е с 6.6% до 78.233 млн. лева, като главната причина е растежът във закрепени услуги и личното наличие, както и по-добър резултат при продажбата на устройства.

В проектите на A1 влиза стартирането на още един състезателен канал през идната година, а се обмисля и основаването на лична видеострийминг услуга в България. Вече имало диалози с евентуални сътрудници в тази посока. Припомняме, че неотдавна компанията започва музикалната стрийминг платформа A1 Xplore Music, която предлага богат азбучник с "цялата българска музика ", само че и огромно портфолио от задгранични творби, защото компанията има контракти с всички огромни звукозаписни компании. Заедно с това от А1 разчитат и на обстоятелството, че познават навиците и усетите на клиентите си.

Според основния изпълнителен шеф на "А1 България " Александър Димитров спортът остава един от целите на компанията, само че дружно с това се преглеждат и опциите за нахлуване и в нови територии, в това число и продуциране на сериали с български артисти и на риалити излъчвания.

<!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР