Конгресът на САЩ призна за геноцид масовите убийства на арменци

...
Конгресът на САЩ призна за геноцид масовите убийства на арменци
Коментари Харесай

САЩ признаха арменския геноцид

Конгресът на Съединени американски щати призна за геноцид всеобщите убийства на арменци от Османската империя от 1915 до 1917 година. Това стана след гласоподаване на резолюция в Камарата на представителите, което приключи с 405 гласа " за ". " Против " се оповестиха единствено 11 членове на долната камара на Конгреса

Председателят Нанси Пелоси настоя обстоятелствата да бъдат наречени с имената им - геноцид.

Това се случва на фона на обтегнатите връзки сред Турция и Съединени американски щати поради войната в Сирия.

Конгресмените одобриха и различен документ, призоваващ президента Доналд Тръмп да наложи наказания на Турция поради военната й интервенция в Североизточна Сирия, както и поради закупуването на противоракетни системи С-400 от Русия. Новите наказания ще обиден турските банки Halk Bankasi или Halkbank, висши чиновници, в това число министърът на защитата Хулуси Акар, също по този начин ще блокират сметките на публични турски лица.

В допълнение решението разпорежда да бъдат предоставени данни на Конгреса за активите на фамилията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Съединени американски щати за по-нататъшно разискване.

Двата документа ще бъдат изпратени за гласоподаване и в Сената на Съединени американски щати, само че не е ясна ориста им от следената от републиканците горна камара.

Анкара към този момент отхвърли резолюцията на конгресмените като безсмислена за Турция. " Тези, чиито планове са разочаровани, се обръщат към към този момент остарели резолюции. Грешат тези, които имат вяра, че ще отмъстят по този метод. Това срамно решение на тези, които употребяват историята в политиката, не значи нищо за нашето държавно управление и народ ", написа външният министър Чавушоглу в туитър.

В сряда посланикът на Съединени американски щати в Турция е бил привикан в турското външно министерство, с цел да му бъде връчена протестна нота, оповестява държавната турска Анадолска организация. Уточнява се, че американският дипломат Дейвид Сатърфийлд е отишъл в турското външно ведомство.

Турция приема, че доста арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в конфликти с османските сили през Първата международна война, само че отхвърля, че убийствата са били систематично проведени и съставляват геноцид. Арменският геноцид публично е приет от Европейския парламент, Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили. В Съединени американски щати е приет публично в 42 от 50-те щата. Много учени преглеждат това като първия геноцид на предишния XX век.

Арменският министър председател Никол Пашинян и външният министър Зохраб Мнацаканян приветстваха решението на Камарата на представителите на Съединени американски щати да признае арменския геноцид в Османската империя през 1915 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР