Конгресът на Китайската комунистическа партия ще започне на 16 октомври

...
Конгресът на Китайската комунистическа партия ще започне на 16 октомври
Коментари Харесай

Китайската комунистическа партия насрочи конгрес за трети мандат на Си Дзинпин

Конгресът на Китайската комунистическа партия ще стартира на 16 октомври и се чака президентът Си Дзинпин да си обезпечи невиждан трети мандат. Партията съобщи, че е избрала всички делегати, които ще участват на конгреса, оповестява Българска национална телевизия.

„ Всяка партийна организация в цялата страна свика заседание на партийни представители и избра 2296 делегати за 20-ия партиен конгрес “, заяви държавната телевизия.

Конгресът, който се организира два пъти на десетилетие, ще извърши и лични промени във висшите партийни органи. Той ще избере към 200 члена на Централния комитет на партията, който на собствен ред ще гласоподават за 25-членно Политбюро и неговия всесилен Постоянен комитет - най-висшият управителен орган на Китай, който сега се състои от седем души.

Делегатите би трябвало да се придържат към политическата идеология на Си в допълнение към конституцията на партията, акцентира държавната телевизия.

При Си китайската компартия отстрани през 2018 година ограничаването от два президентски мандата. То в началото бе открито от някогашния водач модернизатор Дън Сяопин през 80-те години на предишния век, с цел да предотврати друга тирания, сходна на Мао. Премахването на мандатността оставя отворена опцията пред Си Дзинпин да стане водач до живот.

Конгресът ще се организира в миг, когато Си е изправен пред обилни политически трудности, в това число болна стопанска система, влошаващи се връзки със Съединени американски щати и прецизна политика на нулев КОВИД, която форсира затварянето на Китай.

Източник: БНТ
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР