При поредното нападение с руски управляеми бомби срещу град Харков

...
При поредното нападение с руски управляеми бомби срещу град Харков
Коментари Харесай

Русия атакува Харков с управляеми бомби, най-малко двама души загинаха и 13 бяха ранени

При следващото нахлуване с съветски управляеми бомби против град Харков в североизточната част на Украйна през днешния ден са починали минимум двама души и още 13 души са били ранени, съобщи Ройтерс, като се базира на пост в " Телеграм " на регионалния шеф Олег Синегубов.

Агенцията отбелязва, че още не е ясно каква е била задачата на въздушната офанзива, само че съгласно Синегубов ранените са мирни жители, от които четирима са в тежко положение.

Харков, вторият по величина град в Украйна, както и околният район от дълго време са обект на съветски офанзиви, само че през последните месеци тези удари станаха по-интензивни, като се обстрелват цивилни обекти и енергийна инфраструктура.

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Москва, че се стреми да трансформира Харков в руини. Москва отхвърля да нападна съзнателно цивилни, само че хиляди мирни поданици са били убити и ранени в продължаващата 27 месеца инвазия на Русия в Украйна.

" Руските войски разшириха зоната на дейни бойни дейности с съвсем 70 километра в региона на Харков, като по този метод се пробваха да принудят украинската страна да употребява спомагателни бригади от запаса ". Това заяви Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски в Telegram.

По думите му, " заради усложняването на обстановката в източната част на Украйна, той работи няколко дни поред с военни подразделения, които водят бойни дейности в Харковска област ".

Сирска декларира, че " главните старания на съветските сили са съсредоточени в посока Стрелеч - Липци и върху завладения Волчанск ", с следващо излизане към Бели Колодяз и разрастване на нахлуване в тила на ВСУ.

" За тази цел съперникът сътвори и доста укрепи оперативно-тактическата група войски " Север ", която включва бойни елементи на 6-та войска, 11-ти и 44-ти армейски корпуси ", показва Сирски.

По думите на главнокомандващия на ВСУ, руснаците са почнали настъплението доста по-рано от плануваното, " когато са забелязали прехвърлянето на украински войски тук, само че те не са съумели да пробият нашата защита ".

" При тези условия би трябвало да предотвратим по-нататъшното нахлуване на вражеските войски посредством устойчиво задържане на заетите граници и позиции, удари със самолети, ракетни системи, артилерийски и танков огън, с цел да им нанесем оптимални загуби, както и да създадем условия за погром на мобилните щурмови групи и подразделения с офанзиви във фланг и гръб от разнообразни посоки. "

Според Главнокомандващия украинската войска би трябвало да се възползва оптимално от преимуществото си в атакуващите БпЛА в композиция с потреблението на електронна война и прецизен артилерийски огън. " Работата ми е отдадена на тези въпроси, както и на прегрупирането на войските и опростяването на системата за всеобхватна поддръжка ", добавя той.

Инфо: Българска телеграфна агенция, " Фокус "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР