Конгресът на Китайската комунистическа партия ще започне на 16-и октомври.

...
Конгресът на Китайската комунистическа партия ще започне на 16-и октомври.
Коментари Харесай

Застрашена ли е властта на Си Дзинпин?


Конгресът на Китайската комунистическа партия ще стартира на 16-и октомври. Си Дзинпин още веднъж ще изиска да бъде избран за " висш началник ". Но този път това няма да стане толкоз елементарно, счита Александър Гьорлах.

Според наблюдаващите оповестяването на датата на ХХ-ия конгрес на Китайската комунистическа партия демонстрира, че китайският държател държи крепко юздите на партията. Но, които могат да му костват безспорната власт.

Невиждана суша в Северен Китай

Една от тях е обвързвана с водоснабдяването в северната част на страната. Там са ситуирани хамбарите на Народната република, само че те могат да оцелеят единствено с помощта на тръбопроводите, които изпомпват големи количества вода от юг на север.
Редакцията предлага
- по реките не може да се плава, транспортът на артикули е усложнен. В провинция Съчуан, която покрива 80 % от енергийните си потребности с водна сила, фабриките трябваше да останат затворени в продължение на дни поради заплаха от претоварване на електропреносната мрежа.

Политиката на " нулев Ковид "  вреди на стопанската система

Недостигът на вода е една от аргументите за икономическия спад, за който Си Дзинпин би трябвало да дава отговор.. Това, несъмнено, води и до вреди върху стопанската система. Икономическият растеж и тази година ще е доста под публично заложените от държавното управление 5,5 %. Провинциите евентуално ще се опитат да компенсират тези загуби посредством изтегляне на нови заеми. Пекин им е сложил задачата да подтикват стопанската система и в същото време да ползват тактиката за " нулев Ковид ". Инструментите за реализиране на тези цели си опонират, само че по-големите задължения биха могли да тушират тази несъответственост. 

В момента локалната власт прецизно съблюдава условията за Ковид, идващи от Пекин, тъй като никой не желае да бъде виновен за всеобщо експлоадиране на пандемия в своя град или регион по време на XX-ия партиен конгрес. В интернет обаче хората се бунтуват против ограниченията на държавното управление. Но спрямо демократичните страни този митинг в интернет е най-малък - в Китай всяка рецензия против Си Дзинпин и неговата политика може да докара до драконовски санкции.  

Ще остане ли Си Дзинпин на власт?

Средната класа е тази, която страда най-тежко от неуспехите на десетгодишното ръководство на Си. Заради нерегулирания бранш на недвижимите парцели и зле контролирания банков бранш доста хора изгубиха своите спестявания и вложения.

Александър Гьорлах

Правителството ще успее да възвърне мира, единствено в случай че употребява държавни средства за осъществяване на жилищните планове, с чието финансиране е било злоупотребено. Тази стъпка обаче няма да помогне  против това, че излизайки от университетите децата на междинната класа  остават без работа. 

Засега вътрешен прелом не наподобява евентуален - Си държи под надзор 92-та милиона партийни членове. Населението на обаче се състои от доста повече хора - 1,4 милиарда. Си Дзинпин знае, че не може изцяло да пренебрегне техните потребности: пет от 17-те династии в Древен Китай са били свалени, тъй като суши като тази, която Китай претърпява в този момент, са провокирали всеобщ апетит.

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета по нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР