Конфигурацията Atos' BullSequana XH2000 на високотехнологичната компания „Атос“ беше избрана

...
Конфигурацията Atos' BullSequana XH2000 на високотехнологичната компания „Атос“ беше избрана
Коментари Харесай

Платформата на Atos - BullSequana XH2000 ще достави суперкомпютъра в България

Конфигурацията Atos' BullSequana XH2000 на високотехнологичната компания „ Атос “ беше определена за построяването на петаскейл суперкомпютъра в България, който е част от мрежата EuroHPC, оповестиха от „ София Тех Парк “.

Проектът за високопроизводителната машина се извършва от консорциум „ Петаскейл суперкомпютър - България “ с водещ сътрудник „ София Тех Парк “ АД. Суперкомпютърът ще бъде инсталиран на територията на първия високотехнологичен парк у нас.

Договорът за доставката му беше подписан от консорциума „ Петаскейл Суперкомпютър - България “, Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU) и компанията снабдител - „ Атос “. Компанията беше определена след отправена през март 2020 година обществена покана от страна на EuroHPC JU за присъединяване в процедура за непосредствено възлагане за избор на реализатор.

Изчислителната мощност на петаскейл суперкомпютъра в България ще разрешава да бъдат осъществявани повече от 4,4 петафлопс или 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда .

Капацитетът на машината е неповторим за България и Югоизточна Европа. Включен в мрежата на EuroHPC, той ще даде опция страната ни да разполага с върхова изчислителна продуктивност от към 6 петафлопс , което на процедура ще разреши обработването в действително време на голям размер от данни, както и бързото постигане до резултати от обработката им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР