Комунистическите лидери и активисти определят Никола Вапцаров като предател, а

...
Комунистическите лидери и активисти определят Никола Вапцаров като предател, а
Коментари Харесай

Журналистка извади скандални факти за Вапцаров

Комунистическите водачи и деятели дефинират Никола Вапцаров като изменник, а поради опита да се самоубие го назовават капитулант. Това са единствено част от обстоятелствата събрани в книгата на писателката и журналистка Ивайла Александрова „ Оловна тишина - Историята на един разстрел ”, съобщи Дарик.

Тя я написа 9 години, като е проучила редица документи свързани с неговия арест, показанията които дава пред полицията, дните му в пандиза и по този начин разкрива непредвидени обстоятелства, защитавани ревностно в загадка, повече от 80 години.
-->
През март 1942 година след продължителни агентурни дейности полицията прави арести на над 750 комунисти и безпартийни незаконни. Впоследствие 62-ма от тях стават подсъдими по дело, станало известно като развой против Централен комитет на Българската работническа партия. Повдигнати са им обвинявания за съдействие и помагателство на терористична група, финансирана от непозната страна във време на война. Сред тях е и Вапцаров.

Срещу него са събрани безспорни доказателства и признания в които той предава над 30 от съратниците си. Делото е засекретено при комунизма, а на процедура всички, освен Вапцаров, при показанията си предават всички, посочи Ивайла Александрова пред Дарик.

" Той е имал феноменална памет. Едно и също като показания изговаря три пъти устно, а по-късно и документално. И в двата типа показания той загатва една преживелица, нещо което явно доста го е раздрусало. Това е написването на стихотворението " Хроника ". Към написването на това стихотворение го подтиква неговия шеф в тайната активност Цвятко Радойнов. Когато Радойнов прочита стихотворението декларира, че това не е вярно от идеологическа позиция, след което Вапцаров изгаря творбата си ", описа писателката.

Авторката означи, че по време на устните показания, Никола Гешев принуждава Вапцаров още веднъж да напише стихотворението и той го прави. Александрова твърди, че е намерила оригинала на творбата. 

" Феноменално е да напишеш стихотворение, по време на разпит, само че никой стихотворец не може да напише стихотворение, в случай че са го били преди този момент, разбирате ли? ", реторично попита тя. 

" Ситуацията е била " всеки против всеки " или " всички са предали всички ", евентуално заради желанието за оцеляване. Вероятно Никола Гешев им е обещавал живот ", показа Александрова.

" Всичко, което е говорено досега за Вапцаров се оказа погрешно. Той декларира пред съда, че в никакъв случай не е бил член на комунистическата партия, а е симпатизирал на една концепция. Той е бил мечтател, което опровергава още една измислица на комунистическата операция ", сподели тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР