Комплексът от елитни хотели, жилищни сгради, марина и огромен парк

...
Комплексът от елитни хотели, жилищни сгради, марина и огромен парк
Коментари Харесай

Проектът Hellenikon демонстрира колко е сложно да се инвестира в Гърция

Комплексът от елитни хотели, жилищни здания, марина и голям парк е най-мащабният строителен план в историята на Гърция.

Още по тематиката от 16 дек 2015 от 19 окт 2015

В доста страни напъните за ново строителство са в непрестанен спор с тези за запазване на културното завещание и околната среда. В Гърция против благоустройствените планове се прибавят и комплицирани закони, твърдоглави бюрократи и враждебна политическа идеология, споделя във връзка сагата към план за строителство за милиарди евро на мястото на Елиникон (Hellenikon), остарялото летище на Атина.

" Има хора, които считат, че античните остатъци са купчини камъни и споделят " Е, какво толкоз, имаме премного такива` ", споделя депутатът Тодорис Дрицас от ръководещата лява партия " Сириза ". " Законодателите от " Сириза " не споделяме това мнение ", декларира той пред организацията. Разочарованите бизнесмени считат, че Гърция сама си пречи, само че за доста гърци отбраната на 3500-годишното културно завещание и красивите крайбрежия на страната от застрояване е въпрос на дълг, колкото и да са нужни вложенията.

Пъзел

През последните 16 години терминалите на Елиникон – дружно с издигнатите през 2004г. за летните Олимпийски игри спортни уреди – са изоставени. През 2005г. е основан план за превръщането на бившето летище в градски парк. През 2012 година гръцкото държавно управление афишира, че търси вложители, които вместо парк да построят курорт на мястото.

Гръцката строителна компания Lamda Development, дружно с китайците от конгломерата Fosun (притежава 12% от английския туроператор Thomas Cook) и Al Maabar - имотна компания, обвързвана с държавния капиталов фонд на Абу Даби, предложи проект на стойност 8 милиарда евро за построяването на един от най-големите морски курорти в Европа с повърхност 620 хектара. Очаква се планът да отвори 75 хиляди работни места във етапа на строителството и 35 000 непрекъснати места, когато проработи, в страна, където безработицата към момента е над 20%.

Миналия месец Lamda показа обстоен проект за развиването на Еленикон, стартирайки общественото разискване и други ограничения, които целят да издаването на устоверението за градеж.

Докато е в съпротива, ръководещата в този момент извънредно лява партия " Сириза " възразява държавната земя да се даде чартърен за 99 години, държейки на основаването на градски парк. След като печели властта през 2015г. обаче ѝ се наложи да загърби отричането на приватизацията по идеологически аргументи и да одобри плана за развиване като част от третата интернационална избавителна договорка за Гърция.

Но управляващите не престават да бавят решенията дали част от старите здания на летището би трябвало да се разгласят за исторически, както и какво да се прави, в случай че на терена се открият антични остатъци. След това горското ръководство афишира 3.7 хектара гори на терена за предпазени.

Според изпълнителния шеф на компанията Одисеас Атанасиу дърветата са на неловко място. " Това е туристическото сърце на Еленикон ", споделя той на акционерите през юни. " Похарчени са милиони евро, с цел да се реши какво къде да се строи – като пъзел е. Не можеш да вземеш едно парче от пъзела и да го сложиш другаде ". Планът за строителство планува към една трета от терена да се трансформира в парк.

Очаква се затрудненията, свързани с археологията и горите, да забавят началото на плана с 9 месеца – строителството ще може да стартира чак през април 2018г. Миналата година консорциумът от компании прекарва 3 месеца в увещание на управляващите, че 60-годишната писта на летището не е оповестена за исторически монумент.

Смесени сигнали

" Еленикон е доста огромен приоритет за държавното управление ", декларира заместник-министърът на стопанската система Стергиос Пициорлас. " Остават няколко последни казуса ", споделя той, само че удостоверението, позволяващо началото на плана, ще бъде издадено до края на годината, съгласно изискванията на избавителната договорка.

Министърът на инфраструктурата Христос Спирцис също е казвал, че държавното управление няма да пречи на плана. Въпреки това във видео, качено в интернет, той оспорва плана, казвайки " в случай че видите Еленикон приключен – звъннете ми! Аз съм уверен, че никой частен вложител не може да извади 8, 9 или 10 милиарда от джоба си ".

" Определянето на територия за археологически разкопки не значи, че там не може да се влага. Може да се случи, и да е добре предпазено и наглеждано от археологическата работа ", споделя представителят на Асоциацията на гръцките археолози Статис Гоцис пред Reuters. Такъв е казусът с находки, открити при градежа на метрото в Атина през 90-те години, които сега са изложени обществено.

Инвестиране в Гърция

Приватизацията се прави от държавния Фонд за ръководство на държавното имущество на Гърция (Taiped). Той е виновен за промяната на собствеността на железниците, летищата и пристанищата. Taiped има и Еленикон, и през май е обжалвал решението на горското ръководство – резултатът още се чака. Новият ръководител на фонда Лила Цицоянопулу декларира, че Taiped се пробва да " почисти " държавните активи, преди да ги предложи за приватизация, само че непредвидени условия забавяли процеса.

Бившият ръководител на Фонда Костас Митропулос твърди, че за цялостното бавене са отговорни противоречащите си закони и непоследователните министерски решения. " Това неизбежно води до закъснения, затруднява взимането на решения и води до политически намеси ", споделя той.

Най-големият план на Гърция

Летище Елиникон е издигнато през 1938г. и бе главната аерогара на Атина до закриването му 2001г. През юни Народното събрание дава окончателното си единодушие тази година да стартира на негово място строителството на най-амбициозният план за насърчаване против 8 милиарда евро да повсеместен заможен комплекс. Преди това Taiped стегна изискванията за продажба и отдаване на лизинг на сектори от терена, който е по-голям от площта на Монако. На мястото би трябвало да се издиге първокласен курорт с 6-звездни хотели, пристанище за яхти, жилищни блокове и молове, както и най-обширният обществен градски парк в Европа, заемащ 200 хектара, т.е. съвсем една трета от целия терен и удвояващ зелените площи на столицата.
Инвестиционният консорциум одобри да заплати до 2022г. общо 915 млн. евро на няколко вноски против 99 години право да употребява мястото. За 12 години ще бъдат вложени други 7 милиарда евро. Държавният бюджет чака тази година доходи от 365 млн. $ единствено от плана Елиникон.
Реализирането му може да трансформира Атина в прелъстителен център за туризъм от висока категория в идващите 10 години и да подтиква нови вложения в бранша. Прогнозите са, че през 2017г. страната ще посрещне 24.5 млн. туристи - с 1 млн. повече от 2015г. Но приходите ще останат на миналогодишното равнище от 14 милиарда евро поради това, че растежът идва най-вече от записващи се в последния миг, а те не са най-платежоспособните посетители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР