Компенсацията ще подобри малко състоянието на топлофикациите, но няма да

...
Компенсацията ще подобри малко състоянието на топлофикациите, но няма да
Коментари Харесай

Инж. Кремен Георгиев: Сметките ще скочат с поне 50% след падането на мораториума

" Компенсацията ще усъвършенства малко положението на топлофикациите, само че няма да реши казуса. Тъй като няма такива пари в страната, които да компенсират разликата в цената на газа при правените калкулации и тази, която е сега. Би трябвало съгласно цената на входа да се дефинира цената на изхода. Най-нормалното е двете цени да следват един и същи ритъм. Мораториумът ще удари надълбоко по джобовете на клиентите ".

Това съобщи ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения инж. Кремен Георгиев в студиото на " Денят ON AIR ".

Прогнозите му са за скок на сметките с най-малко 50% след рухването на мораториума.

" Колкото повече отлагаме повдигането на цената, толкоз по-голям ще е скокът в сметките. Отдавна се приказва за над 50% нарастване. То трябваше да се случи от 1 януари. Но мораториумът го изпревари ", съобщи енергийният специалист пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че скокът в сметките за парно може да е и по-голям.

" Цените на топлинната сила, които работят и досега, са пресмятани за към 50 лева на мегаватчас на природния газ, а сега е 130 лева А цената на природния газ се комбинира със скочилите излъчвания парникови газове. Цялата тази цялост от заплащания съставлява съвсем 80% от всички разноски на топлофикациите. При два пъти и половина скок на този микс, би трябвало да скочи два пъти и парното ", съобщи инж. Георгиев.

Той е безапелационен, че намаляването на Данък добавена стойност няма да реши енергийната рецесия.

" Потребителите и в този момент виждат по-високите сметки. През юли 2021 година беше първото нарастване спрямо предишния зимен сезон. Използват същата сила, само че на по-висока цена - това прави новите сметки толкоз високи. Ако беше се осъществило плануваното нарастване от 1 януари 2022, щяха да са още по-високи ", посочи инж. Георгиев.

Според него е доста евентуално топлофикационните сдружения да продължат да натрупат задлъжнялост в очакване цените да станат по-адекватни на вход и излаз при тях. Той е уверен, че до натрупването на големи задължения на " Топлофикация София " се е стигнало поради неверно ръководство.

" Решението е трябвало да се случи преди години. Това е единствената топлофикация с такова ниско съответствие на произвеждане на електрическа сила по отношение на топлинната. През годините е трябвало де се мисли за верните вложения, както направиха другите топлофикации след 2005 година, откакто бяха приватизирани. Газовите топлофикации нямаха електропроизводство преди този интервал ", акцентира специалистът.

Той разяснява и смяната в настояванията на " Булгаргаз " за нарастване на цената с 30% и по-късно за понижението ѝ за февруари. Според инж. Георгиев, фрапантното повишаване е можело да бъде избегнато.

" Дори и да има логичност, не я виждам. Когато се повишаваше цената от 1 януари с тези 30% е било известно, че за февруари тя ще падне. Биха могли да обмислен нещо приблизително за двата месеца и за февруари да остане същата цената. Защо не е приложено това, никой не знае ", съобщи инж. Георгиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР