Компенсациите за затворените от 28 ноември до 21 декември бизнеси

...
Компенсациите за затворените от 28 ноември до 21 декември бизнеси
Коментари Харесай

НАП ще изплаща компенсациите на затворените бизнеси

Компенсациите за затворените от 28 ноември до 21 декември бизнеси ще се изплащат от Националната организация по приходите по платежна сметка на съответното дружество. Впоследствие Национална агенция за приходите ще кандидатства пред Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ", с цел да си възвърне парите.

Това гласи специфична наредба в Закона за ограниченията по време на извънредното състояние, гласувана в четвъртък от Народното събрание. Тя бе приета при второто четене на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, импортирана в преходните му разпореждания от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова.

Включването на Национална агенция за приходите в схемата за компенсиране на затворените заведения, фитнес зали, магазини в комерсиалните центрове бе показано от кабинета като " новаторски метод ", с който да се форсира превеждането на парите. Опитът от антикризисните безплатни помощи по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " досега демонстрира, че претендентите чакат с месеци да бъдат утвърдени и да получат средствата. За да стане Национална агенция за приходите и разплащателна организация обаче би трябвало да се мине през законова смяна.

В Закона за ограниченията по време на изключителното състояние е написано още, че безвъзмездни средства ще се дават единствено на затворените микро, дребни и междинни компании. Което значи, че от схемата ще бъдат изключени огромните компании, без значение, че са били принудени да прекратят активност за три седмици.

Компенсациите ще бъдат % от оборота за същия интервал на предходната година. Министърът на стопанската система към този момент оповести, че помощта ще е 20% за компаниите отвън бранш търговия и 10% за сектор търговия. Все още обаче не е показана дефинитивно схемата, по която ще се обезщетят компаниите. Редът, по който ще стане това, ще бъде избран от Министерски съвет по предложение на министъра на стопанската система.

Все още няма изясненост и за метода, по който ще се кандидатсва за помощта, както и по кое време ще стане това. От обясненията на министъра на стопанската система Лъчезар Борисов излиза, че ще се кандидатства пред НАП.

В същото време вицепремиерът Томислав Дончев изясни тези дни, че кандидатстването ще е напълно електронно през системата ИСУН, само че ще бъде оптимално олекотено и без даване на документи.  " Фирмите би трябвало единствено да заявяват условия. Тези условия, несъмнено, ще бъдат проверявани след това. Все отново подсещам, че става дума за Национална агенция за приходите, която има голям масив от данни за всяка компания. Целта е поддръжката да стигне оптимално бързо до фирмите, които страдат от ограничаващите ограничения ", сподели Дончев по време на работното заседание при премиера по-рано тази седмица.

Правителството твърди, че сега, в който разгласят старта на кандидатстването, утвърждението на заявките ще стане за седмица, а по-късно също за седмица парите към този момент ще са при бенефициентите.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР