Компанията в България генерира приходите си основно от продажба на

...
Компанията в България генерира приходите си основно от продажба на
Коментари Харесай

"Малтери Суфле" разширява производството си на малц в Плевен

Компанията в България генерира приходите си главно от продажба на малц, само че търгува също с ечемик и биопродукти

Още по тематиката
Германската Leoni Grup изследва Плевен за първата си инвестиция в България

Градът се пробва да възвърне позицията си на индустриален център
27 окт 2016
Инвестиционен пазар: нови хоризонти

Докато фокусът през 2014 година беше върху подценените активи, след средата на 2015 година вложителите ще поглеждат и към нови планове
2 май 2015
Направи ми малц

" Каменица " стана следващият пивовар, който трансферира производството на суровината на външен състезател
2 сеп 2011 42
души работят в " Малтери Суфле " по данни от доклада към края на 2016 г.Френската компания Malteries Soufflet в последна сметка ще разшири производството си на малц в Плевен. Това стана допустимо, откакто предходната есен пътят до индустриалната зона, където се намира фабриката, най-сетне беше оправен. Ремонтът беше основен за решението на компанията да направи разширението точно там.

Проектът за нов цех за малц на " Малтери Суфле България ", посредством което френската компания работи в страната, ще бъде показан публично в общината в сряда. Пак тогава ще стане ясна и съответната инвестиция. Предварителните проекти на сдружението бяха да вложи 20 млн. евро.

Шестгодишен вложител

Френската компания навлезе в България през 2011 година, когато купи фабриката за малц на " Каменица " в Плевен и нае дълготрайно друга сходна мощ на пивоваря в Хасково. Пак тогава купи и силозната база на " Каменица " в Първомай, само че информация в Имотния указател демонстрира, че при започване на предходната година сдружението е продало парцелите там на Едноличен търговец " Бленд-Евгени Хаджиев ".
Сделката в Плевен включваше 32 дка земя и постройките на някогашната пивоварна и беше подписана за сумата от 1.8 млн. лева по данни от Търговския указател. През 2015 година " Каменица " продаде на " Малтери Суфле " и имот от 65.6 дка на същия адрес в Плевен за 2.6 млн. лева

Оттогава са и проектите на френската компания да разшири производството си в България. Заради проблеми с инфраструктурата обаче беше под въпрос дали това ще стане в Плевен, като през април предходната година компанията даже заплаши, че ще направи инвестицията си на друго място. Тогава кметът Георг Спартански разяснява, че общината не може да отдели 1 млн. лева за създаване на пътя до индустриалната зона, където е фабриката. Миналата есен казусът най-сетне беше решен, което обезпечи опция за естествена доставка на зърното и превозване на готовия малц. Явно това е предиздвикало френската компнаия да вземе дефинитивно решение в интерес на Плевен.

Конкретната инвестиция ще бъде оповестена в сряда, само че предварителните проекти на сдружението бяха да вложи 20 млн. евро. Освен увеличение на индустриалния потенциал за малц компанията предвиждаше и развиване на нови сортове пивоварен ечемик.

По данни на Съюза на пивоварите в България, през 2016 година размерът на създаденото питие е най-голям от 2008 година насам, като доближава близо 5.2 млн. хектолитра. Едва 40% от потребления малц обаче е създаден в България, а множеството е от импорт.

Бизнес верига

Пряк притежател на " Малтери Суфле " е Compagnie Internationale de Malteries, която е част от френската Soufflet Group. Групата работи във всички сегменти по веригата на зърното - от произвеждане и търговия, през преправка и биотехнологии, до търговия на дребно. Soufflet има 28 завода за произвеждане на малц от ечемик за пивоварната промишленост в Европа, Азия и Южна Америка, както и 8 мелници за брашно във Франция и Белгия. Оборотът й е от порядъка на 4.7 милиарда евро, а заетите са над 7400 души. На Балканите Malteries Soufflet има цех от 16 години в Румъния, а от съвсем 11 години - в Сърбия.

Българската компания генерира приходите си (виж таблицата) главно от продажба на малц, само че търгува също с ечемик и биопродукти, излиза наяве от доклада й. Към края на предходната година в " Малтери Суфле " са работели 42 души.

Фирмата създава нови сортове ечемик, които земеделските производители отглеждат. Тя разполага с екип от агрономи, посредством които поддържа връзка със стопаните и работи със земеделци най-вече от Северна България - от Видин до Русе. По данни на Министерството на земеделието и храните в последните години Плевенска област е измежду водещите в страната по производството на зърнени и маслодайни култури, измежду които главно пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица. През 2015 година там са били съсредоточени към 10% от общите площи със зърнени култури и близо 9% от тези с маслодайни култури.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР