Дългоочакваният план за трансформиране на бившото летище на Атина в

...
Дългоочакваният план за трансформиране на бившото летище на Атина в
Коментари Харесай

Как край Атина ще бъде построен най-големият умен град в Европа

Дългоочакваният проект за трансформиране на някогашното летище на Атина в най-големия " интелигентен " град в Европа - Ellinikon, най-сетне " набира скорост ", написа Bloomberg.

След десетилетие отлагания, визията за Ellinikon е подготвена. Марина Тауър, който скоро ще бъде първият небостъргач в Гърция, стартира да се издига. Оформят се стоманените скелети на жилища. Близо до яхтеното пристанище, с аспект към Сароническия залив от едната страна и небостъргачът от другата, към този момент добива контури бъдещия " интелигентен " град, който ще включва: открити пространства, устойчиви енергийни източници и обилие от зелени площи, които сега липсват в Атина.

" Имаше целесъобразно съмнение " в ранните дни на плана, показва пред Bloomberg Одисеас Атанасиу - основен изпълнителен шеф на компанията Lamda, стояща зад многофункционалната разработка.

Разположен на повърхност от 6200 акра на 20 минути път с кола отвън Атина, Ellinikon ще преобрази както бреговата линия, по този начин и цяла Гърция. Това е вид план, който нормално се вижда в Китай или Обединените арабски емирства , и е знак за следкризисното възкръсване на Гърция и последвалия възторг на вложителите.
 Парадоксът на пазара на жилища в гръцката столица Атина
Парадоксът на пазара на жилища в гръцката столица Атина

На фона на слабото търсене, цените не престават да порастват с двуцифрени темпове

Разработилите плана предвиждат, че построяването му ще добави 2,5 процентни пункта към брутния вътрешен (БВП) на Гърция, ще сътвори до 80 хиляди нови работни места и ще генерира данъчни доходи за повече от 10 милиарда евро след цялостното му довеждане докрай през 2037 година.

Очаква се също по този начин " умният " град да притегли в допълнение 1 милион туристи годишно, които ще могат да избират сред хотел Mandarin Oriental и интегриран казино-курорт.

За тези, които желаят да живеят в Ellinikon, към този момент са оповестени за продажба 243 жилища в квартала, наименуван " Малката Атина ", като 140 са резервирани. Апартаментите в Marina Tower, вилите и жилищата на брега на морето бяха разпродадени първи, а компанията Lamda разгласи по-рано този месец, че приходите от продажбата на парцели възлизат на 641 милиона евро към предишния март. По-голямата част от купувачите са гръцки жители и се чака градът да стане дом на към 20 000 души през идващите 13 години.

Жителите на Ellinikon ще стигат до учебни заведения, паркове, офиси , магазини и даже плажа, за по-малко от четвърт час, поради което обитаемото място се дефинира като така наречен " 15-минутен град ". Софтуер за наблюдаване на отпадъците, водата и енергийните услуги ще бъде ситуиран в целия комплекс.

До края на това лято седем нови жилищни здания ще се виждат от брега, дружно с небостъргача, който е в развой на строителство. До края на годината този небостъргач ще доближи 100 метра височина , а броят на крайбрежните жилищни здания в развой на създаване ще стане 15. Към края на 2025 година ще бъде отворен състезателен център с футболни стадиони, тенис кортове и плувни басейни.
 Гърция изпревари България по растеж на цените на жилищата
Гърция изпревари България по растеж на цените на жилищата

Цените на жилищата в Гърция са се повишили с 13,4% през 2023 година

Предвижданията са, че Ellinikon ще бъде печеливша инвестиция от тук нататък. Купена от гръцката страна за 915 милиона евро през 2014 година, компанията Lamda се върна на облага през 2023 година, като крайбрежните резиденции в този момент се продават за внушителните 15 000 евро на квадратен метър . А офертите за имоти към мола и офисите също надвишават 2000 евро на квадратен метър, отбелязва шефът на Lamda.

Докато стопанската система на Гърция се възвръща от траялата десетилетие рецесия, се възобновени ползата и от страна на вложителите. През последната година страната получи статут на капиталов клас от две от трите огромни интернационалните компании за кредитен рейтинг. Това оказа помощ вложителите да се насочат към Атинската фондова борса по време на сполучливото първично обществено предложение на акции (IPO) на интернационалното летище в Атина и продажбата на дялове в главните банки в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР