Компанията на милиардера Илон Мъск, която разработва мозъчни импланти, съобщи,

...
Компанията на милиардера Илон Мъск, която разработва мозъчни импланти, съобщи,
Коментари Харесай

Neuralink на Мъск започва тестове с мозъчни импланти при пациенти с парализа

Компанията на милиардера Илон Мъск, която създава мозъчни импланти, заяви, че е получила позволение за изпитване на технологията върху хора и стартира набиране на претенденти за присъединяване в тестванията.

Доброволците могат да бъдат пациенти с парализа поради увреждане на гръбначния мозък или амиотрофична латерална склероза, оповестява Reuters, базирайки се на известие от компанията.

Колко хора могат да се включат в изследването, което ще отнеме към шест години, не излиза наяве.

За задачата на проучването ще се употребява робот, който по хирургичен път ще сложи имплант в региона на мозъка, която управлява желанията за придвижване, изясняват от Neuralink.

Целта на интервенцията е да разреши хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, като употребяват единствено мисълта си.

Изпитването върху хора би трябвало да оцени сигурността и функционалността на технологията.

Компанията получи зелена светлина Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) в средата на тази година. Това се случи след първичен отвод поради терзания по отношение на сигурността на технологията.

Агенцията не разкрива по какъв начин са позволени първичните ѝ опасения, написа Guardian и отбелязва, че известието на компанията идва месеци откакто регулатора по лекараствата в Съединени американски щати утвърди изпитванията върху хора.

Neuralink е обект на инспекция поради предходни проби на мозъчните ипланти върху животни. Бивши чиновниците на компанията трърдят пред Reuters, че изпитванията са предизвикали „ непотребни премеждия “ на животните.

Според свидетелствата е имало и случаи, в които устройството е вградено в неверна позиция в мозъка на свине и това е довело до тяхната евтаназия. Guardian напомня, че обвиняванията провокираха няколко следствия.

Ако Neuralink потвърди, че устройството ѝ е безвредно за хората, на компанията въпреки всичко ще са ѝ нужни още няколко години, в случай че не и повече от десетилетие, с цел да получи позволение за комерсиална приложимост, считат специалисти.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР