Компанията Alieno, щабквартирата, на която е разположена в България, ще

...
Компанията Alieno, щабквартирата, на която е разположена в България, ще
Коментари Харесай

Запознайте се с българския хиперкар Arcanum: 24 електромотора и 5521 к.с.

Компанията Alieno, щабквартирата, на която е ситуирана в България, ще прави " хиперкар на бъдещето " под наименование Arcanum (от лат. тайна). В топ модификацията на напълно карбоновото купе има електрически силов тракт, систематичната мощ на който е 5 521 конски сили, написа Факти бг.

Максималният въртящ миг е още по-впечатляващ - 8 880 Нм. Според експертите от Alieno оптималната скорост на Arcanum ще е 488 км/ч.


Платформата съставлява монокок направен по технологията " препрег ". Долната част на шасито е усилена с кевлар, а каросерийните панели също са направени от въглерод. Дължината на хиперкара е 5 340 мм, широчината - 2 180 мм, а междуосието - 3 100 мм. Масата на двувратата спортна кола е 1 620 кг. Силовият тракт се състои от 12 или 24 електромотора (в взаимозависимост от версията), като са инсталирани от три до шест на всяко от колелата.


Интересното е, че всеки от електромоторите се управлява от електроника самостоятелно. Силовият тракт има три режима - Street, Track и Race, съгласно които се трансформира мощността сред предната и задна оси. Задвижването е на четирите колела и е със система за надзор на векторната двигателна сила, както и с динамично систематизиране на момента сред обособените колела.


Мощността на електрическия тракт зависи от версията и може да бъде 2646 (4440 Нм), 3530 (5920 Нм), 4411 (7400 Нм) или 5521 конски сили (8880 Нм въртящ момент). Електромоторите се зареждат от графен литий полимерни акумулатори и суперкондензатори (последните се зареждат от спирачната сила и се употребяват краткотрайно при внезапно ускорение). Капацитетът на 800-волтовия блок от акумулатори е 60 (състезателен), 120 (пистов) или 180 киловат часа (пътен вариант).


Максималният пробег на Alieno Arcanum е 1 020 километра. Благодарение на високата компактност на предпазване на заряда хиперкарът е кадърен да измине в спортен режим цели три обиколки на пистата Нюрбургринг. Батериите се зареждат от 350-киловатови станции за 30 минути, а в случай че се употребява специфичната зарядна станция Alieno (до 2 700 киловата) - за четири минути.


Блокът на батериите се състои от взаимозаменяеми модули, параметрите на които се настройват автоматизирано според от броя и положението на клетките. Окачването на българският хиперкар е роботизирано с електронно управляеми амортисьори, с помощта на които може да се контролира и клиренса на колата. Спирачната система се състои от три обособени подсистеми - хидравлична, електромагнитна и въздушна, употребяваща дейната аеродинамика на колата.


В спомагателното съоръжение влиза и спирачен парашут от драгстер. Още от листата за съоръжение са екстри, като карбонов волан, спортни кресла, система за самодиагностика, странични огледала с пет камери, 17 други камери, лидар, осем радара GPS-модул и IMU-сензор. Компанията към този момент приема поръчки за " хиперкарът на бъдещето ". Цената на базовия вид е 750 000 евро, а топ версията коства 1.5 млн. евро. За изработката на една кола ще са нужни от 18 до 30 месеца.


Ахмед Мерчев, създател, CEO & CTO на ALIENO и основен конструктор на ARCANUM, споделя: " Alieno Arcanum е напълно електрическа хиперкола от бъдещето с брутално техническо предимство, което е в основата на DNA на марката ALIENO. Този наш първи дебютен модел, показва ясно задачата на ALIENO да основава хиперколи с извънземни технологии от бъдещето в сегашното. Alieno Arcanum не следва разпоредбите, а основава нови, осигурявайки извънредно вълнуващо преживяване и приятност при шофиране ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР