Компаниите „Роснано“ и „Енел Русия“ ще реализират първия проект за

...
Компаниите „Роснано“ и „Енел Русия“ ще реализират първия проект за
Коментари Харесай

В Русия ще произвеждат зелен водород

Компаниите „ Роснано “ и „ Енел Русия “ ще осъществят първия план за произвеждане на „ зелен “ водород въз основата на вятърна електроцентрала в Мурманска област, Русия. Предвижда се производството на 12 000 тона водород на година и експорт в Европейски Съюз, като вложенията се правят оценка на 320 милиона $.

База за производството ще бъде строящата се ВяЕЦ в Мурманска област с мощ 201 мегавата, която се чака да бъде въведена в употреба през декември тази година. „ Роснано “ и „ Енел Русия “ (56,43% принадлежат на италианската Енел) ще създават „ зелен “ водород въз основата на електролиза на вода благодарение на сила, получена от ВЕИ.

Според анализатори, производството на водород ще реши въпроса с енергийния остатък в региона. В Мурманската енергийна система има остатък, като главното търсене на електрическа енергия в района се покрива от Колската АЕЦ на съветската държавна корпорация „ Росатом “. Атомната централа също възнамерява да конфигурира пилотни водородни установки. Крайната стойност на водорода обаче може да се окаже прекомерно висока. Остават въпросите и с метода на доставката му към клиентите в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР