Комитетът по конституционните въпроси на Европейския парламент иска да намали

...
Комитетът по конституционните въпроси на Европейския парламент иска да намали
Коментари Харесай

Голяма и важна промяна чака Европарламента след Брекзит


Комитетът по конституционните въпроси на Европейския парламент желае да понижи броя на европейските депутати от 751 до 705 след идните през 2019 година европейски избори и излизането на Англия от Съюза, написа белгийското електронно издание Brussels Times. Причина за намаляването на депутатите с 46 е излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз, както се чака, на 29 март 2019 година. Възможността за основаване на транснационални листи в бъдещето също е утвърдена. В момента британците имат 73 места в Народното събрание, оповестява Блиц.

Според плана за промяна, 27 от тях ще бъдат непокътнати и разпределени сред 14 от останалите в страни-членки през 2019 година. Франция и Испания ще получат по четири спомагателни депутати, а Италия ще се снабди с три. Белгия, както и множеството други членки, ще запазят настоящия брой представители. Членовете на комитета гласоподаваха също във вторник за транснационална листа за идващите европейски избори. Прилагането на сходна система ще стане допустимо в случай че бъде призната промяна в Закона за европейските избори до 2019 година. Но, това не съответствува с проектите на Европейската национална партия – най-голямата в Европейския парламент.

Според консерваторите, 46-те английски места, които би трябвало да изчезнат след идващите европейски избори, би трябвало да бъдат „ непокътнати в запас “, с цел да могат евентуално да бъдат дадени на бъдещи транснационални евродепутати, или на тези, идващи от нови страни-членки. Проектозаконът, препоръчан от комитета, ще бъде гласуван на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург през февруари. Но последната дума за разделянето на овакантените места и възможното основаване на транснационални листи ще имат водачите на страните- членки на Съюза.
 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР