Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) определи като “непряка дискриминация“

...
Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) определи като “непряка дискриминация“
Коментари Харесай

Данъчната отстъпка от 5% се оказа дискриминация към бедните и старите

Комисията за отбрана от дискриминирането (КЗД) дефинира като “непряка дискриминация “ отстъпката от 5% върху дължимите налози, която Националната организация по приходите дава на хората, подали по електронен път данъчната си декларация.

Производството е инициирано от жалбоподател, който твърди, че правилото слага в неподходящо състояние данъкоплатците, които нямат опция да подават декларациите си по електронен път.

В своето решение КЗД написа, че става въпрос за видимо неутрална наредба, която не диференцира директно избрани публични групи. В същото време обаче правилото вкарва привилегия за тези, които употребяват интернет и електронни осведомителни системи.

“Чрез тази наредба физическите лица, които не употребяват интернет и в по-общ смисъл осведомителни технологии, са били сложени в по-неблагоприятно състояние при декларирането и заплащането на данъчните им отговорности спрямо лицата, употребяващи осведомителни технологии и интернет “, споделя комисията.

Институцията категорично показва, че въпреки да се намираме в 21 век, то към момента има забележителен % от популацията, което не борави с компютри.

“Очевидно, че в тази ситуация (с отстъпката – б.р.) не е издирван и не е открит баланс сред конкуриращите се ползи. Не е регистрирано, че за избрана група данъкоплатци въобще е невероятно да подадат по електронен път своите годишни данъчни заявления. Става въпрос за справедлива неспособност, която не е обвързвана с желанията на съответния жител ", написа в решението.

В него се изброяват и другите групи от популацията, сложени в неподходящо състояние - хората, които компютърни умения, каквито са огромна част от лицата в преклонна възраст, както и тези, които, нямат пари, с цел да си купят компютър, смарт телефон или да заплащат за интернет.

Институцията насочва рекомендация до министъра на финансите да проучва привилегията и да предложи промени в закона за унищожаване на неравното отнасяне.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР