Комисията за защита от дискриминация (КЗД) даде задължително предписание на

...
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) даде задължително предписание на
Коментари Харесай

КЗД нареди София да промени дискриминационна наредба за хората с увреждания

Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) даде наложително наставление на Столичния общински съвет да промени изискванията за даване на асистентски услуги за хора с увреждания, които са залегнали в наредбата „ Асистент за самостоятелен живот “, оповестиха от пресцентъра на Комисията.

Решението е подбудено от това, че от КЗД виждат условия за дискриминация във въпросната разпоредба. Неравното отнасяне идва от там, че в наредбата си СОС е сложил изискване достъп до асистентска услуга де факто да получават единствено хора с увреждания, които учат или работят.

„ Необходимо е да се подчертае, че това наше решение не омаловажава големия труд, който се поставя в Столична община за хората с увреждания. Адмирации заслужава общината по тази причина, че е една от дребното, които са основали лична асистентска услуга и не разчитат единствено на националния бюджет или европейската взаимност. Въпреки това обаче ние считаме, че има място за възстановяване на изискванията, при които тази поддръжка се дава “, съобщи ръководителят на профилирания състав, постановил решението, госпожа Златина Дукова.

„ Намираме, че не е редно де факто да се загражда пътя до приемане на асистентска услуга за лицата с тежки увреждания, които не могат да учат или работят точно тъй като имат потребност от асистентска поддръжка. Ситуацията малко припомня на „ Параграф 22 “, в който с цел да получиш асистенция би трябвало да работиш, само че с цел да работиш би трябвало да имаш асистенция “, изясни от своя страна Петър Кичашки, докладчик по преписката, по която е сложено решението на Комисията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР