Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на "Еврохолд" да

...
Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на "Еврохолд" да
Коментари Харесай

КЗК отряза и Еврохолд за активите на ЧЕЗ в България

Комисията за защита на конкуренцията не позволява на "Еврохолд " да купи българските активи на ЧЕЗ, стана ясно от решение на антимонополната комисия.

"Въз основа на цялостния разбор може да се заключи, че поради отвесно интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия запас и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния браншове основават предпоставки нотифицираната договорка да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група. Наличието на основни конгломератни резултати ще докара до доста преимущество на участниците в концентрацията пред техните съперници, което от своя би попречило ефикасната конкуренция на оценените пазари ", се споделя в претекстовете на антимонополистите.

Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област в 14-дневен период.

Както "Банкеръ " писа, преди 12 дни Комисия за защита на конкуренцията реши, че ще изследва задълбочено опита на застрахователния холдинг "Еврохолд " да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България. Още тогава необичайно или не, ръководителят на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова и подопечните й откриха проблеми при договорката. Например, че застрахователят може да злоупотребява с ситуацията си и да удари съперниците на ЧЕЗ на енергийния пазар, защото с цел да играе на борсата за ток търговецът "ЧЕЗ Трейд ", а и "ЧЕЗ Електро " имат потребност от застрахователни гаранции по покупко-продажбите. Също по този начин от Комисия за защита на конкуренцията показват, че възобновимите енергийни централи би трябвало да дават обезпечения в държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система ", защото той покрива разликата сред постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, избрани от енергийния регулатор. В същото време притежаваното от "Еврохолд " застрахователно сдружение "Евроинс " държи близо 43% от сегмента на издаваните застраховки по гаранции в България.

В отбрана на договорката на стойност 335 млн. евро застрахователният холдинг акцентира, че тя е от народен интерес, защото "Еврохолд " е българско сдружение, което е контролирано от институциите. "Ако не се развива добре инвестицията, на следващия ден ще е доста е елементарно за страната незабавно да поеме надзор над тази инвестиция посредством назначението на шеф. Има такива благоприятни условия в закона ", разясни преди дни ръководителят на Надзорния съвет на "Еврохолд " Асен Христов. Той обаче позволи, че има структури отвън България, които се пробват да попречат на договорката. Според него "въпросът е дали в България има задоволително предатели, които да ги поддържат ".

Интересна е и позицията на продавача. Преди няколко дни в чешките медии ЧЕЗ разгласи, че ще резервира активите си в България, в случай че българските управляващи блокират следващия опит за тяхната продажба.

"Ако без забележима причина българските управляващи блокират нашия втори опит да продадем български активи, тогава разумно няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни запаси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме вярно, както до момента. В близко бъдеще несъмнено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи ", съобщи заместник-председателя на съвета на шефовете на ЧЕЗ Томаш Плескач.

Плескач прибавя, че не желае да се меси в решенията на Комисия за защита на конкуренцията, само че не вижда спънки за одобряването на договорката от позиция на законодателството в региона на конкуренцията. По думите му понастоящем "Еврохолд " няма лични енергийни активи в България, тъй че обстановката на българския енергиен пазар не би се трансформирала по никакъв метод при сходно придобиване.

През април ЧЕЗ се отхвърли публично от договорката с "Инерком " на Гинка Върбакова за продажбата на българския си бизнес.Причината, която бе посочена е невъзможността на компанията на Гинка Върбакова да извърши изискванията по контракта, подписан преди година. Също по този начин точно Комисия за защита на конкуренцията блокира договорката сред ЧЕЗ и "Инерком ", тъй като реши, че при вероятно придобиване на чешките активи от страна на "Инерком " има опция за усилване на господстващото състояние на обединената група.

Очаквайте детайлности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР