Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва задълбочено проучване на

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва задълбочено проучване на
Коментари Харесай

ВАС взе решение да върне продажбата на „Дунарит” на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира задълбочено изследване на желанието на " Емко " да придобие " Дунарит ". Това оповестява ведомството, откакто с дефинитивно решение петчленен състав на Върховния административен съд от 21 януари въпросът със собствеността върху " Дунарит " се върна за ново разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията.
При ускорено изследване Комисия за защита на конкуренцията, следвайки наложителните инструкции на Върховен административен съд, е приела за открито, че продажбите на специфична продукция от участниците в концентрацията през отчетния интервал (2014 г.) съставляват обороти, осъществени в България. Следователно договорката покрива праговете за оборот по Закона за защита на конкуренцията Закон за защита на конкуренцията.
Въз основа на преписката от 2016 година Комисията твърди, че концентрацията води както до хоризонтални, по този начин и до конгломератни резултати на пазара на произвеждане и реализация на специфична продукция. При някои от тези артикули всеки един от участниците е с господстващо състояние като единствен производител в страната.
С плануваната интервенция се сплотява продуктовото портфолио на предприятия, всяко от които е със съществени обичаи в производството на специфична продукция и е одобрено име измежду водещите участници на оценения пазар. Общият пазарен дял за оценения интервал, изчислен на база стойност на създадената специфична продукция, е към 40%, което поражда опасения за съществуване на господстващо състояние.
Обединяването на продуктовото портфолио на участниците в договорката, съществуването на основни бариери за нахлуване на пазара, откритата процедура на кооперирани доставки/изделия и изразените опасения на съперници и търговци на специфична продукция поражда нужда от по-детайлно изследване на договорката, отбелязва Инвестор.
Комисията осведоми, следвайки наложителните инструкции на Върховен административен съд, и с цел да направи своите крайни изводи за въздействието, което ще окаже договорката върху засегнатия подобаващ пазар стартира задълбочено изследване.
Припомняме, че съгласно решението на Комисия за защита на конкуренцията от 11 август 2016 година договорката за придобиване на „ Дунарит “ от страна на „ Емко “ не попада в обсега Закон за защита на конкуренцията. Тогава Комисията постановява и неотложно осъществяване на решението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР