Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) призовава всеки, който има

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) призовава всеки, който има
Коментари Харесай

КЗК се нуждае от сигнали, за да анализира високите цени на храните

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) приканва всеки, който има информация или доказателства за антиконкурентно държание на пазара на хранителни артикули в страната, да заяви на електронен адрес или посредством анонимния електронен канал за подаване на сигнали на интернет страницата на Комисия за защита на конкуренцията -.

Причина за апела на Комисията е, че тя прави ценообразуването и етикирането при питателните и селскостопанските артикули. Проучването се прави по отношение на пълномощията на Комисия за защита на конкуренцията като народен административен орган, който ползва европейското и националното законодателство в региона на нелоялните търговски практики.

Също по този начин Комисията може да образува производства, като след инспекция взема решение дали да глоби нарушителите (недобросъвестни съперници, купувачи - търговски вериги, прилагащи неразрешените практики).

Към момента в границите на изследването Комисия за защита на конкуренцията е изискала информация и доказателства от държавни органи, които имат пълномощия във връзка с отбраната на крайните консуматори. Комисията се е отправила също към производители и снабдители на хранителни артикули, сдружения на производители и снабдители по отношение на връзките им с комерсиалните вериги, предлагащи хранителни артикули на крайни консуматори. С изключително внимание ще се преглежда държанието на комерсиалните вериги, което директно визира образуването на цените към крайните консуматори.

В случай че от събраните информация и доказателства зародят подозрения за осъществени нарушавания на Закон за защита на конкуренцията, представляващи нелоялна конкуренция, неразрешени търговски практики или неразрешени съглашения (картели), Комисията ще се самосезира и ще глоби и приключи непозволените дейности.

Комисия за защита на конкуренцията напомня и опцията за даване на информация и доказателства по отношение на скришен картел по отношение на Програмата за освобождение от глоба или понижаване на глобите, която може да се откри на страницата на Комисията -.

Комисия за защита на конкуренцията обръща внимание, че доставчиците на хранителни и селскостопански артикули могат да предизвикват произвеждане против купувачи (вкл. и търговски вериги), като самоличността им бъде непокътната в загадка.
 Кабинетът понижава цените на храните със уебсайт за параленост
Кабинетът понижава цените на храните със уебсайт за параленост

Държавата открила 20-30% разлика сред цена на производител и продажната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР