Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на ДП Национална

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на ДП Национална
Коментари Харесай

КЗК обвини в злоупотреба Националната компания „Железопътна инфраструктура“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на Директива за птиците " Национална компания железопътна инфраструктура " (ДП НКЖИ) обвинявания в корист с господстващо състояние на пазара на ръководство на железопътната инфраструктура - обществена държавна благосъстоятелност и на пазара на систематизиране на тягова електрическа енергия по разпределителните мрежи на железопътния превоз, оповестява Комисия за защита на конкуренцията.

Дейността на Директива за птиците НКЖИ може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на железопътен транспорт на товари и да засегне ползите на потребителите чрез използване на цялостна тактика за друго отнасяне, поставяйки " БДЖ Търговско предприятие " ЕООД в привилегирована позиция по отношение на останалите железопътни превозвачи на товари, показват от антимонополната комисия.

Комисията е открила в хода на изследването, че Директива за птиците НКЖИ е с господстваща позиция на пазара на дейностите, свързани с ръководство на железопътната инфраструктура, която от своя страна има темперамент на значително оборудване за операторите на железопътни транспорти, настоящи на територията на страната. 

От 2010 година НКЖИ е прилагала тактика за привилегироване на " БДЖ Търговско предприятие ", с което се намира в една и съща икономическа група. Предполагаемото антиконкурентно държание се състои в поредност от практики, които слагат съперниците на " БДЖ Търговско предприятие " на пазара за товарни транспорти в неравноправна конкурентна позиция по отношение на самото " БДЖ Търговско предприятие ".

Функционирането на конкурентен пазар на железопътни транспорти на товари е с възходяща значителност за потребителите и бизнеса в Европа заради основната му роля в построяването на зелената и устойчива стопанска система на бъдещето. Силната пазарна позиция на НКЖИ изисква от него да дава недискриминационен достъп до инфраструктурата, която ръководи, на всички лицензирани превозвачи, които са извънредно стопански подвластни от него, написа в позицията на Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР