Комисията за защита на конкуренцията глоби с 565 052 лв.

...
Комисията за защита на конкуренцията глоби с 565 052 лв.
Коментари Харесай

КЗК глоби с 565 хил. лв. "Кауфланд" и с 250 хил. лв. "Билла" заради промоция на олио

Комисията за защита на конкуренцията санкции с 565 052 лева " Кауфланд България " и с 250 089 лева " Билла България " за заблуждаваща реклама по време на промоционални акции със слънчогледово олио. Санкциите са 0.03% от чистите доходи от продажби на двете компании за 2021 година Решенията могат да бъдат обжалвани пред Административен съд - София област, в 14-дневен период.
След писма на Комисията за отбрана на потребителите
, изпратени от Комисията за отбрана на потребителите до антимонополния орган. В тях се разказват установени обособени случаи на липса или незадоволителни складови наличия на олио в съответни обекти, макар че промоцията е обявена в рекламни брошури и интернет страници на двете вериги.

Комисията за защита на конкуренцията приема, че, откакто няма задоволителни количества от промоционалния артикул, " несъмнено е налице противоречие " сред обещанието за продажба на олио на по-ниски цени и фактическото му осъществяване. Според антимонополния орган " рекламата има заблуждаващ темперамент ", тъй като посредством нея двете вериги са били в положение да отклонят потребителите към личните си търговски обекти и по този метод да увредят ползите на съперниците, които дават същите артикули на пазара.
Веригите ще апелират
В публично мнение от " Кауфланд България " декларират, че в обектите на веригата не са реализирани каквито и да било дейности или бездействия, нарушаващи правата на потребителите или съперниците, и че те са били напълно съобразени със закона и положителните търговски практики. Компанията ще апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията.
Реклама
" Билла България " също ще апелира решението на антимонополния орган, излиза наяве от публично мнение. В него се показва, че компанията постоянно се е придържала към своята политика да предлага артикули на действителните им цени в полза на българските консуматори. " Именно заради тази причина през март 2022 година ние не увеличихме цената на слънчогледовото олио, а предложихме продукта на цената, контрактувана с производителите няколко седмици преди самата промоция. Доставените количества неведнъж надхвърляха нормалното търсене. Въпреки това поради необятно тиражираните от медиите опасения, че военният спор в Украйна ще докара до недостиг на храни в България, потребителите се ориентираха към презапасяване със артикули от първа нужда.

В резултат продажбите на олио доближиха рекордни равнища и плануваните за промоцията количества внезапно понижиха. Отделен фактор е невъзможността да бъде обезпечена нова доставка в къс период, защото потенциалът на производителите на олио би трябвало да се ангажира най-малко 1-2 месеца авансово. Комисия за защита на конкуренцията приема неналичието на задоволително наличия за нелоялна комерсиална процедура, като изобщо не регистрира външните и непредсказуеми за " Билла България " условия, довели до високия интерес към олиото. Категорично не сме съгласни със заключенията на комисията, имаме всички учредения да апелираме и ще го създадем в законоустановения период ", се показва още в мнението.
Свързани публикации " Кауфланд " влага над 35 млн. лв. в нов магазин в " Горубляне " 29 септември 2022, 10:28 Комисия за защита на конкуренцията нападна " Билла " и " Кауфланд " за липса на олио в дните на бясно извършване на покупки 17 март 2022, 14:33 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР