Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за първично публично

...
Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за първично публично
Коментари Харесай

Производителят на етанол Алмагест излиза на борсата

Комисията за финансов контрол (КФН) утвърди проспекта за първично обществено предложение на акции на "Алмагест " АД, оповестиха от регулатора. Производителят на етанол от зърнени култури ще предложи на вложителите до 250 000 привилегировани акции с номинална и емисионна стойност 80 лв. всяка. Емисията от 441 866 елементарни, безналични, поименни акции с право на глас, представляващи записания капитал на „ Алмагест “ АД, е позволена до търговия на контролиран пазар.

Още през месец май се заприказва за проектите на единствения български производител на биоетанол - обезводнен етилов алкохол, да стане обществено сдружение. Продуктът му се употребява като сурогат на бензиновото гориво в моторите с вътрешно горене.

Българското законодателство планува най-малко 7% от продаваното бензиново гориво да бъде биоетанол.

Създадената през 2007 година компания има от 2009-а цех за произвеждане на етанол на 35 км от София, в община Ихтиман, с годишен индустриален потенциал от 30 млн. литра етанол и 24 млн. тона зърно за дестилиране - непряк артикул от процеса по филтрация, който служи за храна за животните. Компанията създава и етанол за хранително-вкусовата индустрия, както и безпристрастен обезводнен етанол за фармацевтичната, козметичната и сходни промишлености.

Годишно заводът преработва 80 000 тона зърнени култури (предимно пшеница и царевица).

В предприятието работят 160 души.

Фирмата е на загуба в последните два оповестени счетоводни доклада - през 2017 година тя е 3.1 млн. лв., а през 2016-а – 4.7 млн. лв..

Още две сдружения оповестиха проектите си за излизане на "Българска фондова борса " АД.

В края на предходната година МБАЛ "Хигия " АД - първата частна болница в България внесе в Комисията за финансов контрол проспект за първично обществено предложение. "Хигия " разгласи, че ще предложи 1.3 млн. нови акции, с които да усили капитала си от 2 на 3.3 млн. лв.. Минималната емисионна стойност бе оповестена за 5 лв..

Проблеми в сдружението по-късно забавиха процедурата.

На изключително съвещание на акционерите на 24 януари тази година акционерите на българската високотехнологична компания BIODIT гласоподаваха решение за подготвка на документите за листване на "Българската фондова борса " АД.

BIODIT е профилирана в създаването на най-високо софтуерните биометрични системи за надзор на достъп и работното време, основани на биометрична идентификация. Сред продуктите ѝ са биометрични брави за безжичен надзор на достъп, устройство за отбрана от кражба на коли и други. Нейни клиенти са компании като Allianz, Lexus, Raiffeisen Bank, Net 1, "Обединена млечна компания ", "Маджаров " и други.

BIODIT възнамерява да пусне 2.2 млн. нови дяла с номинална стойност 1 лев и ценови граници сред 1 лев и 1.1 лв.. За капиталов медиатор е определен "Карол ". Така записаният капитал от 12.5 млн. лв. ще бъде повишен след IPO-то на 14.7 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР