Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния
Коментари Харесай

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди по-ниска цена на газа за октомври

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цената на природния газ за октомври - с 4,6 на 100 по-ниска от септември.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка. Включено е количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ (IGB) по контракт с Азербайджан. Тези количества покриват близо 48 % от потреблението за месеца.

На цена от малко над 60 лева за мегаватчас " Булгаргаз " ще продава на крайните доставчици и на лицата с лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила,без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Цената е близка до препоръчаната в отчета на Комисията за енергийно и водно контролиране от 57,41 лева.

Утвърдената от регулатора цена е изчислена след разбор на импортираните през днешния ден от публичния снабдител настоящи данни, отчел котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 30 септември в това число.

Цената от 60.41 ст. за октомври е с 4,6 на 100 по-ниска от тази за предходния месец, когато мегаватчас синьо гориво струваше 63, 35 ст.

От " Булгаргаз " показаха, че понижението е реализирано, макар по-високите с 8%  борсови цени, а ръководителят на КЕВР Иван Иванов посочи и рекордната запълняемост на 96% - на газовото вместилище в Чирен, както и на европейските складове - приблизително 95 на 100. 

Според регулатора общото планирано количество е обезпечено от три разнообразни източника за доставка, които покриват близо 50% от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобните цени на природния газ. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР