Комисията за енергийно и водно регулиране разреши на чешката енергийна

...
Комисията за енергийно и водно регулиране разреши на чешката енергийна
Коментари Харесай

КЕВР разреши на Еврохолд да придобие активите на ЧЕЗ у нас

Комисията за енергийно и водно контролиране позволи на чешката енергийна компания ЧЕЗ да трансферира притежаваните от нея 67% от акциите от капитала на „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, на сдружението от групата „ ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ “ АД “ - „ Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни “.

"Съгласно член 21, алинея 1, т. 23а, изр. 1 от Закона за енергетиката КЕВР позволява покупко-продажби по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на търговски сдружения, които реализират лицензионна активност по транспорт и систематизиране на електрическа, топлинна сила или природен газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, отбраната на националната сигурност и публичния ред. Комисията се произнася след влизането в действие на всички други нужни позволения и утвърждения, свързани със покупко-продажбите ", прецизираха от регулатора.

Комисията се е произнесла въз основа на постъпили мнения от Министерството на вътрешните работи, Държавна организация „ Разузнаване “, Държавната организация за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов контрол.

Решението на КЕВР бе последната спънка пред договорката, откакто през октомври 2020 година Комисията за защита на конкуренцията внезапно смени позицията си и даде зелена светлина на покупката.

Решението на енергийния регулатор обаче предстои на обжалване пред Административния съд София – град в 14-дневен период.

Застрахователят "Eвpoxoлд " щe пpидoбиe ĸoнтpoл нaд бизнeca нa ЧEЗ Гpyп в Бългapия чpeз cвoятa дъщepнa и cпeциaлнo cъздaдeнa зa цeлтa Еаѕtеrn Еurореаn Еlесtrіс Соmраnу В.V.

Cдeлĸaтa вĸлючвa 67% oт ĸaпитaлa нa eлeĸтpopaзпpeдeлитeлнoтo дpyжecтвo ЧEЗ Paзпpeдeлeниe Бългapия AД и ĸoмпaниятa зa oбщecтвeнo cнaбдявaнe c eлeĸтpoeнepгия ЧEЗ Eлeĸтpo Бългapия AД, ĸaĸтo и 100% oт aĸциитe нa лицeнзиpaния тъpгoвeц нa eлeĸтpoeнepгия ЧEЗ Tpeйд Бългapия EAД, ĸoмпaниятa зa ІТ ycлyги - ЧEЗ ИKT Бългapия EAД, фoтoвoлтaичния пapĸ Фpи Eнepджи Πpoджeĸт Opeшeц, дpyжecтвoтo зa пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpичecтвo oт биoмaca - Бapa Гpyп, и ЧEЗ Бългapия EAД, ĸoятo ĸoopдиниpa и yпpaвлявa дeйнocттa нa вcичĸи дpyжecтвa нa чeшĸaтa гpyпa в cтpaнaтa.

Още в средата на ноември 2020 година договорката за покупката на чешката енергийна компания от "Еврохолд " влезе за разглеждане в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Заради гласуваните в Народното събрание промени (именно поради продажбата на сдруженията на ЧЕЗ в България) по предложение на "Обединени патриоти ", Комисията е длъжна да се произнася при продажба на над 20 на 100 от лицензирани електроразпределителни и газоразпределителни сдружения. Така и обаче не бяха признати критерии, по които енергийният регулатор да прави оценка покупко-продажбите. И в този момент КЕВР се базира само на мненията на останалите институции.

Именно поради това и произнасянето на решението от страна на регулатора се отсрочи във времето, защото той трябваше да изпрати писма до институциите, които имат отношение към договорката и да изчака техните позиции.

В края на октомври 2020 година Комисията за защита на конкуренцията ненадейно смени първичното си решение и разреши на "Еврохолд България " АД да придобие надзор върху дъщерните сдружения на "ЧЕЗ Груп " в България.

През август предходната година стана ясно, че Комисия за защита на конкуренцията е почнала повторна оценка на договорката сред ЧЕЗ и застрахователя за придобиването на активите на чешкото енергийно сдружение в България. Предмет на инспекцията бе "Контрол върху концентрациите сред предприятия " по Закона за защита на конкуренцията.

Антимонополната комисия бе задължена да извърши нова оценка със правосъдно решение. На 23 юли 2020 година Административният съд София-област анулира решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което бе неразрешена договорката сред ЧЕЗ и "Еврохолд ". Магистратите постановиха и Комисията за защита на конкуренцията да заплати на „ Еврохолд “ разноските по делото в размер на малко над 10 хиляди лв..

А правосъдното решение изобилстваше от рецензии към работата на антимонополистите по случая. Например в него бе записано, че "практически Комисия за защита на конкуренцията е прескочила цялата фаза на задълбоченото изследване, с което невиждано е накърнено правото на отбрана на участващите в концентрацията сдружения ".

Освен това бе несъмнено, че "Комисията при постановяване на решението си обаче, е позволила основни нарушавания на административно индустриалните правила, които са довели до постановяване на незаконосъобразно по своята същина решение ".

Комисия за защита на конкуренцията се трансформира в главен състезател в процедурата по продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Антимонополната комисия забрани през 2018 година и договорката сред чешката и група и "Инерком " на Гинка Върбакова, тъй като реши, че при вероятно придобиване на чешките активи от страна на "Инерком " има опция за усилване на господстващото състояние на обединената група.

След това ЧЕЗ дефинитивно се отхвърли от контракта с "Интеком ". Сделката беше за 360 млн. евро и провокира подозрения по какъв начин купувачът "Инерком ", който няма огромен опит в този бизнес, ще успее да обезпечи нужното финансиране.

Няколко месеца по-късно "Еврохолд " подписа контракт за придобиването на активите на ЧЕЗ за сумата от 335 млн. евро. По това време ръководителят на Надзорния съвет на "Еврохолд " Асен Христов разгласи, че с цел да приключи договорката холдингът ще усили капитала си с 80 млн. евро. Останалата част от средствата ще са под формата на банков заем от две огромни интернационалните институции. Те дават на "Еврохолд " над 300 млн. евро през фондовите тържища у нас, във Варшава и Дъблин.

Придобиването на сдруженията на "ЧЕЗ Груп " е част от тактиката на "Еврохолд " за нахлуване на нови контролирани пазари в Югоизточна Европа и за основаване на водеща районна ютилити компания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР