Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че спазва изцяло

...
Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че спазва изцяло
Коментари Харесай

КЕВР към възмутения бизнес: Просто спазваме закона

Комисията за енергийно и водно контролиране разгласи, че съблюдава напълно законовите условия при одобряване на контролираната цена на природния газ.

Позицията на КЕВР бе оповестена ден, откакто работодателските организации се възмутиха, че регулаторът се държи като " обществена организация ".

" Утре като няма промишленост, кой ще " доплаща " евтината електрическа енергия и евтиното парно за популацията. Удачно е да попитаме: " Докога КЕВР ще се държи като отделение на общественото министерство ", се споделя в позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България и се разяснява, че индустриалните предприятия ще заплащат през този месец природния газ на цена с близо 30% по-висока от одобрената от КЕВР. 

Според АОБР това е следващ образец за кръстосано субсидиране от страна на енергоинтензивните индустриални консуматори към контролирания пазар.

Настояването на работодателите бе КЕВР да анулира решението си и да излезе с ново, в което заслужено се разпределят изгодите от договореността сред " Булгаргаз " и " Газпром износ " всред всички консуматори.

" Няма по какъв начин за едни консуматори да има понижение, а за други - нарастване ", обявиха представителите на бизнеса. 

В отговор енергийният регулатор разясни, че просто съблюдава закона и цитира, че: " ​Съгласно член 30, алинея 1, т. 7 от Закона за енергетиката (изм. - Дъждовни води,бр. 79 от 2019 година, в действие от 01.01.2020 година, доп. - Дъждовни води, бр. 38 от 2020 година, в действие от 24.04.2020 г.) „ на контролиране от Комисията подлежат цените, по които публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на разположение, на което е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Цените се утвърждават ежемесечно и се ползват от първо число на месеца, за който са одобрени “.

" С този законов текст категорично е избран обсегът на решението на Комисията. Нещо повече, всички решения, с които до момента регулаторът ежемесечно е утвърждавал контролирана цена на природния газ, имат същия обсег. Във всяка правова страна спазването на законовите правила е безспорен приоритет и в цялата си досегашна работа Комисията съблюдава този принцип ", показаха още от КЕВР.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР