Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди новите цени на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди новите цени на
Коментари Харесай

КЕВР: Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%

Комисията за енергийно и водно контролиране разиска новите цени на тока и парното от 1 юли на постоянно съвещание във вторник (4 юни), съобщи кореспондент на "Банкеръ ". Становища пред КЕВР показаха всички районни топлофикационни сдружения, както и електроразпределителните компании.

"Ако би трябвало да бъдат задоволени всички претенции на сдруженията, цената на електрическата енергия и на топлинната сила за бизнеса и бита ще се повиши минимум с 50-60 %. Потребителите не могат да понесат това нарастване ", уточни ръководителят на регулатора Иван Иванов на брифинг, като посочи, че окончателното решение за цените ще бъде взето в края на месеца.

В последните си отчети енергийният регулатор планува повишаване на тока приблизително с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 на 100.

Най-голямо следва да е покачването за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59 на 100. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще заплащат с 3.46 % по-големи сметки, а минимум ще е повишаването за клиентите на "Енерго-Про " в Североизточна България – с 3.38 %.

Най-голямо нарастване на топлоенергията е планувано за Разград - 17.53 %, и Габрово - с 12.53 на 100. В София се чака повишаване с 4.3%, в Пловдив нарастването е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52 %, а във Велико Търново - със 7.26 %. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а по-малки са в Русе - 3.86 %, Перник - 1.77% и Варна - 1.96 на 100. Парното ще поевтинее единствено в Сливен - с 0.4 %.

На съвещанието участва и омбудсманът Мая Манолова. Пред публицистите Манолова съобщи, че не утвърждава процедурата на КЕВР. Според нея би било обикновено представителите на ЕРП-тата и топлофикациите да показват причините си в наличието на цивилен организации.

Обсъжданията за новия ценови интервал не престават в петък (7 юни).

Очаквайте детайлности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР