Комисията по външни работи към Сената на САЩ одобри номинацията

...
Комисията по външни работи към Сената на САЩ одобри номинацията
Коментари Харесай

Комисията по външни работи към Сената одобри Антъни Блинкън за държавен секретар на САЩ

Комисията по външни работи към Сената на Съединени американски щати утвърди номинацията на ветерана посланик Антъни Блинкън за държавен секретар, заяви Ройтерс.

Комисията гласоподава в поддръжка на номинирания от президента Джо Байдън за поста с 15 против 3 гласа. Това отваря пътя към разглеждането на кандидатурата му на пленарно съвещание на Сената, което може да стане тази седмица.

Сенатор Боб Менендес, водещият демократ в комисията, изрази вяра, че горната камара на американския Конгрес може да утвърди Блинкън още през днешния ден. "Светът сега гори, във всеки район и във всяко полукълбо има огромни рецесии ", сподели Менендес преди гласуването.

В момента Даниъл Смит, някогашният шеф на Института на външнополитическата работа, извършва длъжността държавен секретар.

Блинкън е дълготраен поддръжник на Байдън. Последната служба, за която е бил утвърждаван от Сената, е заместник-държавен секретар по времето на Барак Обама.

Изслушването му пред комисията предходната седмица протече безпрепятствено и той получи самопризнание както от демократи, по този начин и от републиканци. Очаква се да бъде елементарно одобрен за началник на дипломацията от 100-членната камара, където двете партии имат по 50 сенатори, а вицепрезидентът Камала Харис има решителен глас при положение на тъждество при гласуването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР