Комисията по транспорт в Столичния общински съвет прие във вторник

...
Комисията по транспорт в Столичния общински съвет прие във вторник
Коментари Харесай

Такситата в София поскъпват

Комисията по превоз в Столичния общински съвет одобри във вторник нови цени на таксиметровите услуги в София. Минималната дневна цена става 1,05 лв. на километър, а оптималната – 1,78 лв..  Досега цените бяха надлежно 0,77 и 1,3 лв..

Минималната нощна цена става 1,21 лв. на километър, а оптималната – 2,19 лв.. Досега таксиметровите водачи возеха на 0,88 и 1,6 лв.. 

Новите цени ще влязат в действие от 1 януари 2022 година

В края на октомври за втора поредна година Столичният общински съвет утвърди данъчна отстъпка за таксиметровите услуги в София. Това се случва на фона на митинги от сектора, който упорства и за следващо нарастване на цените за транспорт. 

Размерът на патентния налог за такситата се резервира в размер на 850 лева за година. Одобреното облекчение обаче планува водачите да платят единствено 300 лева, а остатъкът да стихотворец от държавния бюджет, посредством целева дотация за Столичната община. Преди година, когато тази отстъпка бе въведена за първи път, бе оповестено, че прогнозната сума, която се очаква да се компенсира от страната, е към 3.2 млн. лева при записаните 6 хиляди таксита в столицата.

На 28 октомври към 150 водачи на таксита се събраха пред постройката на Столичната община на митинг с настояване за по-високи цени за транспорт на пасажери.

През 2020 година към този момент бе утвърдено тяхното искане за повдигане на цените. С промени в наредбата на транспортното министерство бе увеличена първичната такса, която такситата начисляват и в последна сметка тя доближи към 1.54 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР