Комисията по политическите въпроси и сигурността на Парламентарната асамблея на

...
Комисията по политическите въпроси и сигурността на Парламентарната асамблея на
Коментари Харесай

В ОССЕ гласуваха резолюция, осъждаща действията на Русия в Крим и Керченския пролив

Комисията по политическите въпроси и сигурността на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа одобри план за резолюция, осъждаща дейностите на Русия в Крим и в Керченския проток, заяви Дойче веле. Документът е озаглавен " Милитаризирането от Руската федерация на краткотрайно окупираната Автономна република Крим и град Севастопол, Украйна, Черно и Азовско море ".

Резолюцията е призната с гласовете на 54 членове на комисията, шестима се оповестиха срещу, още шестима се въздържаха.

Комисията взе позитивно решение, " макар гневната опозиция " на съветските представители, написа във Facebook украинският народен представител Артур Герасимов.

В документа се показва, че ОССЕ " още веднъж декларира цялостната си поддръжка за суверенитета " и териториалната целокупност на Украйна " в интернационално приетите й граници, обхващащи Автономна република Крим, град Севастопол и морските територии ". Наред с това комисията приканва Русия да върне Крим на Украйна.

В резолюцията се показва възходящата милитаризация на Азовско и на Черно море от страна на Москва и се осъждат дейностите на Русия в Керченския проток при задържането на украинските кораби и екипажите им в края на 2018 година Те са избрани като " неуместен акт на въоръжена експанзия и неоправдана несъразмерна приложимост на мощ " от страна на Руската федерация. В плана на резолюцията се насочва апел за освобождение на пленените моряци. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР