Комисията по политически въпроси на Парламентарната асамблея на Съвета на

...
Комисията по политически въпроси на Парламентарната асамблея на Съвета на
Коментари Харесай

Важна победа за Косово – одобриха препоръка да стане член на Съвета на Европа

Комисията по политически въпроси на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри през днешния ден на съвещание в Париж рекомендацията Косово да бъде поканено за участие в тази организация, заяви Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

В обществената мрежа " Екс " от ПАСЕ показват, че идната стъпка е пленарен спор, който ще се организира на 18 април, когато Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще гласоподава своето мнение.

 

Препоръката бе написана от докладчика за Косово на ПАСЕ Дора Бакояни. По време на гласуването 31 депутати гласоподаваха " за ", четирима бяха срещу, а един се въздържа. Два гласа " срещу " бяха от представителите на Сърбия и по един " срещу " от Босна и Херцеговина и Черна гора, а гръцкият представител Алексис Ципрас се въздържа, заяви порталът Косово онлайн.

Последната дума дали Косово ще стане член на Съвета на Европа ще бъде дадена от Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на тогавашната си област. Белград и Прищина водят разговор за нормализиране на връзките си с посредничеството на Организация на обединените нации. Сред страните, които не признават независимостта на Косово са Китай, Индия и пет страни от Eвросъюза - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

 
„ Скандално и срамно “: Остри реакции от Сърбия
Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич съобщи през днешния ден, че решението на политическия комитет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по отношение на рекомендацията за приемане на Косово в Съвета на Европа е „ срамно и скандално “, оповестява Euronews Сърбия.

„ Решението на Политическата комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по отношение на рекомендацията за приемане на така наречен Косово като член на Съвета на Европа е срамно и скандално и унищожава всички правила, на които Съветът на Европа е учреден, тъй като за първи път беше препоръчано да се признае приемането на територия, която не е членка на Организация на обединените нации и не е интернационално приета “, сподели Дачич.

Той сподели, че решението заплашва териториалната целокупност и суверенитета на Сърбия.

„ Решението съставлява още едно доказателство за краха на интернационалното право “, сподели още сръбският министър на външните работи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР