Комисията по образование и наука и Комисията по бюджет и

...
Комисията по образование и наука и Комисията по бюджет и
Коментари Харесай

Държавата ще отпусне 200 млн. лева за ремонти на студентските общежития

Комисията по обучение и просвета и Комисията по бюджет и финанси в 49-то Народно заседание на Република България одобри предлагането на Националното посланичество на студентските препоръки в Република България /НПСС/ за разпределяне на 200 млн. лв. за ремонт на студентските общежития . Депутатите от всички парламентарни партии в 49-то Народно заседание поддържаха настояването на НПСС за обезпечаване на спомагателни 100 млн. лв. към към този момент обезпечените 100 млн. лв. за поправки в студентските общежития.

Вносител на предлагането на НПСС е Красимир Вълчев – ръководител на комисия по обучение и просвета в 49-то Народно заседание и някогашен член на управлението на Националното посланичество на студентските препоръки в Република България. Инициативата на националната студентска организация сплоти всички парламентарни групи с необятна парламентарна поддръжка .

На съвещанието на двете комисии взе участие ръководителят на НПСС – Даниел Парушев , който отбрани пред депутатите позицията на студентската юноша да бъдат отпуснати повече средства за поправки на студентските общежития.

В изпратената позиция до народните представители и министрите студентите упорстваха за продължение на програмата за ремонт на студентските общежития, която започва през 2020 година . В доводите си представителите на студентската юноша разясняват, че ремонтите в студентските общежития са с последна нужда. В доста от тях поправки не са правени от самото им изграждане през 1970 година, а други са затворени, тъй като са рискови за обитаване .

Още от лятото тази година студентите упорстваха средствата по програмата за ремонт на студентските общежития да бъдат увеличени от 100 на 200 млн. лв.. Осигуряването на средства по „ Програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и „ Студентските столове и общежития “ ЕАД ” е опция да се развива социално-отговорна политика на страната към студентската юноша .

Решението на парламентарната комисия от тази неделя идва след поредно водената политика от управлението на НПСС в продължение на мандати 2020-2022 и 2022-2024 година.

„ Доволни сме от взетото решение и най-много от това, че народните представители от всички парламентарни групи осъзнават значимостта на проблематиката със положението на студентските общежития. Сега топката е в ръцете на Министерство на образованието и науката и висшите учебни заведения, които би трябвало да движат процесите по ремонт на общежитията. Ние, студентите, чакаме да забележим позитивните резултати от тази водена от нас политика в последните четири години. Това решение е добър свършек на мандата 2022-2024 година “ , разяснява Даниел Парушев след съвещанието на комисията.

Националното посланичество на студентските препоръки в Република България ще бъде поръчител за бистрота при изразходването на средствата по програмата . Ние ще участваме в комисията, която ще преглежда плановите оферти за поправяне на студентските общежития и ще оказваме мониторинг при строително-ремонтните действия, добави ръководителят на НПСС.

Предстои от НПСС да прегледат постъпилите планови оферти за ремонт на студентските общежития и да изразят в комисията своята позиция във връзка с нуждата и целесъобразността на плановете. От представителството на студентите към този момент работят и по предлагането си за специалисти, които да съблюдават строително-ремонтните действия, с цел да бъде оказван надзор и мониторинг върху отпуснатите средства.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР