Комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет –

...
Комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет –
Коментари Харесай

Промяна в цените на билетите за музеи и забележителности във Варна

Комисията по просвета и духовно развиване към Общински съвет – Варна утвърди актуализация на входните такси за варненски музеи и забележителности.
Увеличението ще е алегорично и ще засегне музейните експозиции и обекти от структурата на Регионалния исторически музей, към който принадлежат Аладжа манастир, Римски терми и Побити камъни. Нови цени за вход и услуги ще има също за Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ и събитията от Международния музикален фестивал „ Варненско лято “. Това оповестиха от Община Варна за 7dniBulgaria.bg.
Необходимостта от актуализация е подбудена от актуалната пазарна конюнктура – растяща инфлация, увеличение заплащането на труда, нараснали цени на енергоносителите и други Цените са образувани съгласно опциите на разнообразни обществени групи, с цел да може културните институти, обекти и събития да бъдат налични за оптимален брой гости и категории публики, стана ясно на днешното съвещание на комисията.
Входът за Археологическия музей до момента беше 10 лева за възрастен и 2 лв. за деца. Таксата за посетителите над 18 години се резервира същата, само че има смяна за децата. Тези, които са до 6-годишна възраст, ще влизат гратис в музея, а учениците ще заплащат по 3 лв.. За студентите таксата ще е 5 лева
Във всички отдели и обекти на Регионалния исторически музей, както и в Градската художествена изложба входът за хора с увреждания и техните придружители е свободен. Единствено за Археологическия музей се планува те да заплащат вход на цената за възпитаници. Причината е, че за трудноподвижните гости достъпът до експозициите на двата етажа се реализира чрез асансьор и инвалидни рампи, а тяхната употреба е обвързвана с абонаментни такси за поддръжка.
За множеството музеи входът за възрастни ще е 5 лева, а за възпитаници – 3 лева Единствено посетителите на „ Малките терми “, без значение от възрастта им, ще заплащат 2 лева
Промяна на цените има и за Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “. За възпитаници и студенти билетът от 1 лева става 2 лева, за възрастни – 4 лева Новото е, че с билета за ГХГ посетителите ще могат да преглеждат експозициите и в нейния филиал – Художествения музей „ Георги Велчев “.
Леко завишение на входните билети следва и за събитията от Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ – най-големия музикален фестивал в България и втория най-стар музикален фестивал в Европа с съвсем 100-годишна история. Цените ще бъдат 8, 10, 15, 20 и 50 лева според от бранша, мястото и залата. За възпитаници, студенти, пенсионери и хора с увреждания билетът, който до момента беше 2 лева, става 5 лева Предложените цени са в пъти по-ниски от тези на всички останали фестивали и концерти, които се провеждат във Варна, беше изтъкнато на съвещанието.
Цените са избрани в разпоредба, с която се регламентират локалните такси и цени за услуги, в това число за всички общински културни институти. Сред тях е и Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков “. Цените на читателските карти се резервират, само че от библиотеката оферират да се вкара фамилен пакет – едногодишна карта за двама родители с едно и повече деца на цена от 20 лева
За да влязат в действие, новите цени би трябвало да получат утвърждението на Общинския съвет.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР