Комисията по конституционни и правни въпроси се събра, за да

...
Комисията по конституционни и правни въпроси се събра, за да
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС няма да подкрепят проектозакон на Хаджигенов за Бюрото по защита на Гешев

Комисията по конституционни и правни въпроси се събра, с цел да разиска законопроектите за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане. И даде сцена за невъобразим политически пирует - депутати от ГЕРБ опазиха тогавашното преместване на Бюрото от правосъдното министерство в прокуратурата по времето на Пламен Орешарски, до момента в който бе министър председател, с цел да защитят оставането му при основния прокурор Иван Гешев, в синхрон със мнението на самата прокуратура. 

И трите законопроекта плануват Бюрото по отбрана на мине от основния прокурор към Министерството на правораздаването. Разликата е, че съгласно плана на Христо Иванов и група народни представители бюрото би трябвало да е към Главна дирекция " Охрана ", а планът на " ИТН "   възнамерява да е към министъра  на  правораздаването. То да е като профилиран отдел, изясни шефът на правната комисия Андрей Михайлов. Аргументът ние, че активността е доста значима. Оценяваме какъв брой е значима активността му и по тази причина считаме, че би трябвало да бъде с висока спетен на автономия. 

Няма да подкрепим плановете. Мястото на бюрото е в прокуратурата, разгласи Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

" Проблемът не е къде ще се намира, а във функционалностите на чиновниците. Това може да се промени без да се мести бюрото. То би трябвало да остане единствено с охранителни функционалности ", изясни Хамид. Според него би трябвало да се отстранен дейностите, които са били осъществени предишното лято и поради, които са импортирани трите законопроекта. 

" По отношение на първия план на Николай Хаджигенов не трябва да бъде признат. В претекстовете към плана няма съществени причини ", разгласи зам.- основният прокурор Даниела Машева. 

Тя добяви, че трите плана не трябва да бъдат подкрепяни, тъй като няма сериозна оценка за въздействието от измененията в закона през 2014 година до момента, когато основният прокурор управлява бюрото. 

Основната  активност на бюрото е специфичната отбрана на лицата, застрашени по наказателни производства, сподели Машева. 

Отделно от това считаме, че то не трябва да се счита за един безотговорен орган. То се регистрира пред Съвета по отбрана, който е междуведомствен орган, а бюджетът се управлява от Висш съдебен съвет, сподели зам.- основният прокурор.

За 7 години, през които бюрото е под управлението на основния прокурор нямаме случай да е зародил проблем във връзка с предпазените лица, добави Машева. Тя прикани да не се бърза и да се изчака решението на Конституционния съд  и тогава да се подхващат дейности. 

Според нея тези промени ще повлияят отрицателно на лицата под отбрана.

Александър Стефанов от Министерството на правораздаването утвърди плановете.

Анна Александрова от ГЕРБ разгласи, че тяхната парламентарна група няма да поддържат плановете. Според нея не се дублират функционалностите на бюрото и Министерство на вътрешните работи. Тя напомни, че през 2014 година измененията да мине бюрото към основния прокурор са иницирани от Българска социалистическа партия по време на държавното управление на Пламен Орешарски и тогавашния министър на правораздаването Зинаида Златанова: " И си работи доста добре от този момент ", разгласи тя. 

Минути след нечуваното изявление юрист Николай Хаджигенов, също член на парламентарния орган написа в профила си във фейсбук:

" Правна комисия. герП и дпс в отбрана на отбраната на гешеф. Just to know... ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР