Koмисията по бюджет и финанси на Народното събрание очаквано реши

...
Koмисията по бюджет и финанси на Народното събрание очаквано реши
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри по-високия акциз за бездимните цигари

Koмисията по бюджет и финанси на Народното събрание предстоящо реши на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи произведения да бъде 233 лева на 1 кг тютюн. По този метод данъкът на нагреваемите тютюневи произведения ще бъде 40% от този на елементарните цигари. Промените ще влязат в действие от 1 октомври. Предстои предложенията да бъдат гласувани и от Народното събрание.

първичната концепция на ГЕРБ беше за равнене на акцизната ставка на бездимните цигари с тази на обичайните, само че след отрицателни реакции от разнообразни направления, бе реализиран сегашният компромис.

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев, разяснява, че датата, от която се планува да влезе новият данък в действие, демонстрира жестоко нарушаване на законите.

Обясни това с неналичието на планове. Един твърди, че ще съберем 3 млн. лева, а аз мога да настоявам, че ще съберем 3 лева Къде са им сметките? Какви ще са резултатите върху търсенето на другите цигари? ", разяснява Гечев, представен от организация " Фокус ".

Посочи, че до момента в който в Съединени американски щати се върви към диверсификация на акциза върху тези цигари, тъй като се считат за по-малко нездравословни от обичайните, тук се потегля в противоположната посока. " Още повече, че самите ръководещи го предложиха преди няколко месеца. И в този момент какво ни споделят – сбъркахме преди 8 месеца. Каква ни е гаранцията и че в този момент не бъркат? Затова гласувахме срещу ", изясни Гечев.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е вносител на плана за по-висок данък върху бездимните цигари, разяснява, че растежът от 50% на ползване на нагреваемите тютюневи произведения е стимулирал ръководещите да създадат предлагането в този момент, а не в края на годината.

" Когато предходната година по това време приемахме акциза за нагреваемите тютюневи произведения, считахме, че те са прекомерно дребен дял от пазара и сходно на електронните цигари, които не съумяха да се развият, ще умрат с времето. За страдание, още през първите месеци на 2018 година след извънредно нападателна реклама на производителите на тези произведения, се оказа, че те имат растеж над 50%. И всичко това значи, че разлика от акциза върху стандартните цигари акцизът върху нагреваемите тютюневи произведения просто няма да постъпи в бюджета ", уточни тя.

В отговор на въпрос дали от 1 януари следващата година може да се чака ново повишение на акциза за бездимните цигари, тя разяснява, че сега единствено един производител ги предлага на пазара, само че се схванала, че още два се канят да стъпят на пазара, което в допълнение щяло да усили каузи на тези артикули. " И надлежно ще има по-голяма загуба в бюджета от акцизна стандартни цигари. Така че ще продължим диалозите с производителите, с цел да може покачването да става поетапно ", добави тя.

Стоянова уточни, че при всички случаи ще има гладко повишение на акциза на нагреваемите тютюневи произведения. " Но по какъв начин и по кое време това ще се случи това, следва да разясняваме с специалисти от Министерството на финансите, Агенция " Митници " и съответните производители ", изясни тя.

" Изненада съм от внезапната позиция на Българска социалистическа партия, която другояче е много сериозен искател на средства за разноски в бюджета, само че когато става дума за доходи, те са срещу. Наистина съм сюрпризирана от тази реакция, само че очевидно тя беше добре проведена и реализира своя резултат. В последна сметка ние сме тук не с цел да постановяваме едно или друго свое решение, а да се съобразяваме с публичното мнение ", сподели още тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Акцизът на бездимните цигари (12)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР