Комисия в Народното събрание ще разгледа исканията на Национална гражданска

...
Комисия в Народното събрание ще разгледа исканията на Национална гражданска
Коментари Харесай

Ивайло Шопски: Повече нито една ученическа база за отдих не бива да попада в частни ръце

Комисия в Народното събрание ще прегледа настояванията на Национална гражданска самодейност „ Да върнем ученическите лагери на децата ".  Държавата разполага с повече от 140 бази, посредством които би трябвало да дава на налична цена опция за пълностоен отдих и спорт на всички възпитаници. На процедура обаче десетки са оставени да се разрушават, а за тези, които работят, няма налична и достоверна информация в какво положение са, по какъв начин се ръководят, какъв брой деца и при какви условия почиват в тях. Секретарят на самодейността Ивайло Шопски разяснява за предаването „ Хоризонт до обед “, че има „ мощна вяра “, че ръководещите ще върнат базите на децата:
„ Нашите деца имат право да отидат против 16 лева на море или на планина и нощувка, обяд вечеря и закуска, а в действителност никой не знае за това право. Дори и инцидентно да попаднат в тези бази, те са в едно неприятно положение и няма безусловно никаква стратегия какво да вършат тези деца в базите, какво да се случва с тях. Нямат занимания, които да им носят някаква изгода, някакви умения и познания “.

„ Ученически отдих и спорт “ е държавното дружество, което би трябвало да ръководи тези бази, само че от 164 такива едвам към 15 работят, а останалите са в положение, че към този момент надали могат да бъдат възобновени, сподели той:

„ Може би и това е и задачата, само че в последна сметка “Ученически отдих и спорт “ е предприятието, в което няма отговорни, че базите са разсипани. Още там срещнахме голямата опозиция. Разтревожени сме, че евентуално се случват големи злоупотреби.

Нямам пояснение за какво такива прелестни места могат да бъдат оставени на разрухата, в случай че има в административния потенциал - щатните бройки,  има я и волята на законодателя, който е декларирал, че нашите деца могат да отидат на море и планина, има ги и парите -  над 4 милиона лв. дотация се отпуска, с цел да се дофинансират тези лагери “.

В новия правилник за ръководството на лагерите би трябвало да се знае кой е виновен. Трябва да се търси и отговорност за досегашните пропиляни благоприятни условия, безапелационен е Шопски, който желае нефиктивно гражданско присъединяване в ръководството на сдружението.

Наш приоритет е нито една база повече да не попада в частни ръце, тъй като единствено през последните няколко години сдружението загуби каузи, с които загуби и бази, при извънредно противоречиви условия “.

Необходима е и десетгодишна тактика за развиването на ученическите лагери, сподели Шопов, съгласно който  в момента „ всичко е безредно, тъй като те просто очевидно готвят ликвидирането на сдружението “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР